BIH NAKON POSKUPLJENJA

Uvoze papir za motanje, a duhan švercaju

04.04.2013 u 13:58

Bionic
Reading

Porast cijena cigareta u Bosni i Hercegovini doveo je i do naglog porasta šverca rezanog duhana u toj zemlji, a do takvog su zaključka došli bosanskohercegovački carinici kada su utvrdili da se u zemlju u posljednje vrijeme uvozi sve više papira za motanje duhana dok istodobno nema ni traga povećanom uvozu samog duhana, prenose u četvrtak banjolučke 'Nezavisne novine'

Kako navodi list, Uprava za neizravno oporezivanje BiH (UNO) zatražila je hitan sastanak s predstavnicima entitetskih ministarstava poljoprivrede i različitih inspekcija kako bi se poduzele potrebne mjere s ciljem sprečavanja nelegalne trgovine duhanom.

Razlog za zabrinutost carinika izazvala je činjenica da se državni proračun sve sporije puni jer se zbog smanjenog uvoza izdaje sve manje poreznih markica koje moraju imati sva pakiranja cigareta.

U UNO raspolažu podatkom kako je tijekom 2012. godine izdano 12 posto manje poreznih markica za cigarete nego godinu dana ranije.

Istodobno je prijavljen trostruko veći rast uvoza papira za motanje duhana čija je potrošnja skočila s 90 na više od 300 tona.

Carinicima je bilo nelogično da pritom nema podataka o povećanoj proizvodnji ili uvozu rezanog duhana.

'Ovo ukazuje da su u 2012. godini proizvedene velike količine duhana na području Hercegovine, Posavine i Semberije koji je potom plasiran na crno tržište', kazao je glasnogovornik UNO-a Ratko Kovačević.

Na rezani bi se duhan također morale plaćati trošarine iako manje nego za cigarete, no on se uglavnom prodaje 'ispod pulta' na tržnicama, maloprodajnim objektima pa i preko interneta.

S obzirom na to da carinici ne mogu kontrolirati unutarnji promet roba, u UNO očekuju da tijela vlasti u entitetima poduzmu mjere kojima bi se spriječio šverc duhana i tako prekinulo zakidanje državnog proračuna.