'ne možemo govoriti o diskriminaciji'

Uvodi li Hrvatska covid-putovnice? Krunoslav Capak: Za osobe koje se nisu cijepile postojat će karantena i testiranje

09.03.2021 u 15:33

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak iznio je detalje o certifikatu o cijepljenju na razini Europske unije

'Ne postoji covid-putovnica, postoji dogovor na nivou EU-a o tome kako izgleda potvrda o cijepljenju. Ona se za sada koristi isključivo u medicinske svrhe', rekao je Capak.

Dodaje da se o prelasku granica s tom potvrdom tek razgovara. 'Jedna od tema bit će na sljedećem Vijeću', dodao je Capak. 'Izvjesno je da će za neko vrijeme postojati odluka o prelasku granica na temelju potvrde o cijepljenju i da će dogovoriti to da će cijepljenje i potvrda o primanju dvije doze cjepiva služiti prilikom prelaska granica EU-a', rekao je Capak.

Kazao je da će Hrvatska razmotriti koje su naše prednosti u ovoj pandemiji da privučemo goste. Dodaje da ćemo nastojati cijepiti turističke djelatnike.

O potencijalnoj putovnici razgovara se unutar zemalja Europske unije. Postoje bilateralni razgovori. 'Grčka je sklopila sporazum s Izraelom o tzv. covid-tunelu, tako da turisti koji su se cijepili mogu dolaziti iz Izraela u Grčku i obrnuto', kazao je.

Kaže da je teško reći jesmo li na repu drugog vala ili na početku trećeg. 'Uvijek nam ostaje to oružje u rukama da u slučaju značajnijeg porasta aktiviramo strože mjere', pojasnio je. Tu veliku ulogu ima 'značajno preboljenje' i cijepljenje koje već poprima obrise masovnog.

Što se tiče epidemiološke situacije, kaže da se uvijek nešto prelije iz zemalja u okruženju koje imaju veliki porast. 'Nadam se da do toga neće doći. Nadamo se da ćemo našim mjerama uspjeti kontrolirati širenje', dodao je.

Dodao je da imamo oko 25 posto onih koji imaju antitijela i kako će detalje studije objaviti u petak. 'Negdje četvrtina populacije došla je u kontakt s virusom', istaknuo je.

Nada se da će nam uskoro stići veće količine cjepiva. Kaže da Vladi uvijek ostaje mogućnost interventnog uvoza ruskog cjepiva i dodaje da bi bilo bolje da ga prvo registrira Europska agencija za lijekove.

Kaže da je prerano reći kako će mjere izgledati od 15. ožujka. Smatra da nema velikog prostora za popuštanje mjera, no da će možda biti nekog malog popuštanja.

Definiran je izgled certifikata o cijepljenju na razini Europske unije. Certifikat će obavezno sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, ime cjepiva koje je korišteno, datum cijepljenja, serijski broj cjepiva te barkod kojim će se moći očitavati podaci.

'Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice i sigurno će doći vrijeme da EU donese odluku o tome, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi', rekao je Capak te dodao kako zasad niti jedna zemlja EU-a nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori, javio je ranije Jutarnji list.

'I mi imamo neke bilateralne razgovore o tome da međusobno priznamo certifikate o cijepljenju', dodao je Capak.

Pojasnio je kako još uvijek ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU-a o sadržaju koji bi morao imati certifikat, odnosno, kako se kolokvijalno zove, o covid-putovnici.

  • +11
Vili Beroš i Krunoslav Capak na masovnom cijepljenju Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL