SINDIKATI UPOZORAVAJU

Uvođenjem 'kabinetskih' službenika krši se Ustav

15.03.2012 u 17:13

Bionic
Reading

Vladinim prijedlogom izmjena Zakona o državnim službenicima kojima se uvodi posebna kategorija 'kabinetskih' državnih službenika, koji se u državnu službu primaju bez prethodne provedbe javnog natječaja, krši se odredba članka 44. Ustava Republike Hrvatske, ustvrdio je danas Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske

Citirana odredba Ustava utvrđuje da svaki hrvatski državljanin ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe, s time da se pod pojmom "javne službe" podrazumijevaju i državne službe, ističe sindikat u priopćenju.

Kako je iz odredbe koju predlaže Vlada jasno da se određene osobe mogu primiti u državnu službu na određeno vrijeme na radna mjesta u kabinetu ministra, jasno je da se time uvodi povlaštena kategorija državnih službenika koji ne samo da se u državnu službu primaju na način koji je zapriječen ostalim građanima, već se tijekom obavljanja državne službe na njih ne primjenjuju odredbe koje vrijede za sve ostale državne službenike, a odnose se na obvezu probnog rada i polaganja državnog stručnog ispita.

Sindikat stoga predlaže Vladi i Hrvatskom saboru da sukladno predloženim izmjenama Zakona o državnim službenicima pokrenu postupak za odgovarajuće izmjene članka 44. Ustava, tako da se pravo građana da budu pod jednakim uvjetima primljeni u javne službe ograniči kad je u pitanju zapošljavanje u kabinetima ministara.

Ako se na taj način ne stvore ustavne pretpostavke za donošenje predloženih izmjena Zakona o državnim službenicima, sindikat će od Ustavnog suda zatražiti pokretanje postupka ocjene ustavnosti odredbe članka zakona kojom se uvodi neustavna i povlaštena kategorija "kabinetskih" službenika, kaže se u priopćenju.