koronakriza

Uvjetovan vladavinom prava Orban bi mogao blokirati europski plan oporavka

10.07.2020 u 14:34

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je izjavio da će europski plan gospodarskog oporavka od koronakrize biti neprihvatljiv ako ga se bude uvjetovalo vladavinom prava i upozorio da bi Budimpešta na njega mogla staviti veto

Čelnici 27 članica EU-a sastaju se sljedeći tjedan prvi put uživo otkako je epidemija covida-19 prekinula sastanke u Bruxellesu kako bi razgovarali o višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i planu gospodarskog oporavka od pandemije.

Orban, koji je tijekom desetogodišnje vladavine stekao golemu moć, trn je u oku Bruxellesa koji ga optužuje za srozavanje demokratskih standarda.

'Mogli bismo staviti veto na konačni sporazum, jer odluka o njegovu prihvaćanju mora biti jednoglasna, a mi bismo se mogli sučeliti s 26 ostalih zemalja. To jedino možemo učiniti kao krajnju mjeru', rekao je Orban.

EU namjerava izdvojiti 750 milijardi eura za oporavak zemalja članica koje su najviše pogođene pandemijom, a Orban smatra da se novac mora raspodijeliti 'pošteno i fleksibilno'.

Također smatra da treba 'izbjeći' miješanje tog plana s politikom. 'To je najveći uvjet Mađarske', rekao je Orban.

Na pitanje jednog liberalnog mađarskog zastupnika u Europskom parlamentu Angeli Merkel je li Unija spremna uvjetovati novčanu pomoć poštivanjem demokratskih standarda, njemačka kancelarka je rekla da je vladavina zakona važna te da će to jasno reći kada se bude govorilo o Viktoru Orbanu.

'Pomno ćemo pratiti što se tamo događa', kazala je Merkel.

Orban je u petak odbacio te kritike kazavši da 'liberali blebeću (...) stalno pokušavajući svoju ideologiju vezati uz ekonomska pitanja EU-a'. 'To je slijepa ulica', smatra Orban.