MINISTAR PRAVOSUĐA

'Uvjeren sam da u slučaju Babić nije napravljen presedan'

23.01.2013 u 13:06

Bionic
Reading

Nakon što je jučer novinarka Jasna Babić pritvorena je u Remetincu jer se nije odazivala na pozive suda u procesu koji je protiv nje pokrenuo poduzetnik Josip Radeljak, danas su se o ovom slučaju oglasili Orsat Miljenić, ministar pravosuđa, i hrvatski P.E.N. centar.

Podsjetimo, Babić se nije odazvala na 16 poziva koji su joj bili upućeni, a koje, prema tvrdnjama glasnogovornika Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Dražena Kevrića, nije ni zaprimila.

Kako bi sud uspio osigurati njezinu nazočnost u postupku, odlučio je primijeniti pritvor, šest dana prije rasprave, kao najstrožu mjeru osiguranja njezine nazočnosti.

'Zatražio sam izvješće Općinskog kaznenog suda da vidim što se događa u tom predmetu. Kako sam bio na aktualnom satu Hrvatskom saboru, nisam ga još dobio. Smatram da načelno moramo vjerovati da sud radi ono što je zakonito i što je u okviru njegovih ovlasti. Uvjeren sam da nije napravljen nikakav presedan i ništa nezakonito, ali sve dok ne dobijem izvješće, ne mogu ništa reći', rekao je ministar Miljenić.

Hrvatski P.E.N. centar je pak izrazio 'veliku zabrinutost zbog disciplinskoga pritvora novinarke Jasne Babić u okolnostima u kojima datum ročišta za privatnu tužbu nije određen, pa nastaje dojam nesrazmjernoga reagiranja, a takvo reagiranje postaje faktor u ugrožavanju slobode istraživačkog novinarstva'.