ŠUKER PROTIV KRITIKA

'Uvijek sam bio direktan i govorio kako je'

16.11.2010 u 00:20

Bionic
Reading

Netom što je Vlada predložila proračun, počele su se nizati kritike. Međutim, ako je suditi po onome što je ministar financija Ivan Šuker govorio u HRT-ovom 'Dnevniku 3', on mirno spava

'Ovo nije predizborni proračun, nego proračun koji je u ovom trenutku jedini moguć i realan. Rezanjem i ovako niskih plaća, a pogotovo mirovina i socijalnih davanja - to bi bio socijalni udar na gotovo milijun i 800 tisuća građana i taj socijalni šok bi bio daleko bolniji da smo napravili ono što nismo napravili', pokušao je Šuker opravdati prijedlog proračuna.

Poručio je da sada treba raditi na prihodovnoj strani proračuna, no ne povećavanjem poreza, nego otvaranjem prostora za nove investicije.

Osvrnuo se i na eventualno povećanje cijene plina. 'Ono što smo godinama krivo radili - cijenama energenata vodili socijalnu politiku - sada nam dolazi na naplatu. Moramo ići prema tržišnoj cijeni plina', rekao je Šuker i dodao da se vode pregovori s MOL-om o tome da tvrtka za prirodni plin ostane u sklopu Ine.

Šuker nije mogao odgovoriti hoće li do poskupljenja plina doći prije ili poslije Nove godine.

Prokomentirao je i svoj rad na čelnom mjestu Ministarstva financija: 'Uvijek sam bio direktan i govorio kako je.'

Na pitanje kako komentira činjenicu da je prema anketama jedan od najnepopularnijih političara, Šuker je odgovorio: 'Što možete očekivati u krizi, kako će ministar financija biti ocijenjen? Međutim, najveća sreća je kad možete mirno hodati i pogledati ljudima u lice.'