bivši premijer

Tvrtka Nikice Valentića ide na bubanj, koliko će koštati nekretnine?

09.04.2018 u 10:47

Bionic
Reading

Trgovački sud u Zagrebu za 29. svibnja zakazao je ročište za utvrđivanje vrijednosti nekretnina Nive inženjeringa u stečaju, tvrtke u sklopu Nive d.d. koju je vodio bivši premijer Nikica Valentić i koja vjerovnicima duguje više od 130 milijuna kuna, pa su na izjašnjavanje o cijeni nekretnina pozvani i razlučni vjerovnici te tvrtke H-Abduco i Prima Ulaganja

Najnoviji sudski zaključak uslijedio je nakon što je sredinom ožujka sud donio rješenje kojim će kao prve nekretnine Nive inženjeringa 'na bubanj' ići zemljišta u Jastrebarskom ukupne površine oko 58.000 četvornih metara, od kojih je jedno zemljište planirano kao koridor željeznice, a drugo kao građevinsko zemljište.

Na tim zemljištima dosad procijenjene vrijednosti od gotovo 1,9 milijuna kuna razlučna prava imaju razlučni vjerovnici Nive Inženjeringa – H-Abduco i Prima ulaganja.

Osim toga, na planiranoj elektroničkoj javnoj dražbi oglašena je prodaja dva stana u elitnoj zagrebačkoj Nazorovoj ulici, procijenjene vrijednosti od oko 750.000 kuna.

Odluka o prodaji nekretnina Nive inženjeringa uslijedila je nakon prošlogodišnjeg otvaranja stečajnog postupka na prijedlog vjerovnika H-Abduco, Prima ulaganja i HUP-a Zagreb.

Nakon otvaranja stečaja i održanog ispitnog i izvještajnog ročišta u rujnu su utvrđene tražbine četrdesetak vjerovnika Nive inženjeringa u ukupnom iznosu većem od 130 milijuna kuna.

Kao najveći vjerovnik navedena je Kreditna banka Zagreb koja potražuje 58,5 milijuna kuna, slijede H-Abduco s 37,9 milijuna, Erste banka s 13,8 milijuna i Prima ulaganja s 10,1 milijuna kuna. Zanimljivo je da tvrtka u sklopu Valentićeva koncerna duguje Gradu Zagrebu od više od šest milijuna kuna.

  • +7
Nikica Valentić Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Niva inženjering je registrirana kao tvrtka za graditeljstvo, projektiranje i nadzor s temeljnim kapitalom od 16,7 milijuna kuna i sjedištem u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, gdje je i sjedište krovne tvrtke Niva d.d koja upravlja svim tvrtkama tog holdinga.

Osim za Nivu inženjering, Trgovački sud u Zagrebu u listopadu je pozvao vjerovnike Nive d.d da predlože otvaranje stečajnog postupka s evidentiranim dugom od oko 1,35 milijuna kuna. Istim sudskim oglasom pozivali su se i zastupnici Nive d.d. da predaju ovjeren popis imovine i obaveza te tvrtke.

Ne odazovu li se zastupnici Nive d.d. i vjerovnici u zakonski predviđenim rokovima, smatrat će se da je dužnik nesposoban za plaćanje i sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o istovremenom otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Tvrtka Niva d.d., registrirana kao dioničko društvo za upravljanje holding društvima, osnovana je 1995., sjedište je u zagrebačkoj Gradišćanskoj ulici, a temeljni kapital joj je 120.000 kuna. Kako se navodi u izvještajima Fini, ovisna društva o Nivi d.d.su Niva inžinjering, Črnomerec centar u stečaju, Niva nekretnine, SK-735 i Niva Servis, s time da su udjeli u društvu SK-735 i Črnomerec Centar u stečaju prodani u lipnju, odnosno travnju pretprošle godine.

Bivši hrvatski premijer Nikica Valentić bio je direktor i predsjednik uprave Nive d.d. od 1997. do 2011., a krajem 2015. postao je član i predsjednik Nadzornog odbora.