BRIK ZEMLJE

Utrka za novi svjetski poredak

04.12.2010 u 12:31

Bionic
Reading

Na BRIK zemlje se gleda kao na ekonomsku budućnost svijeta. No rasprodaja dionica na tržištima u nastajanju koja je slijedila kinesku inflaciju prošloga mjeseca je podsjetnik da inflacija ostaje rizik u svjetskim top tržištima u nastajanju

Kina je objavila dvogodišnji 'plafon' u odnosu na isto razdoblje prošle godine, vezan uz rast potrošačkih cijena i u iznosu od 4,4 posto. Indijska inflacija je na 8,6 posto, 7,5 posto u Rusiji te 5,2 posto u Brazilu. Brazilske potrošačke cijene porasle su 5,5 posto u studenom, što je najveći skok u 20 mjeseci, zbog čega je kamatna stopa središnje banke preko noći skočila na 10,75 posto, što je povećanje od 8,75 posto.

Evo zabrinutosti: Ako BRIK gospodarstva pokušaju kontrolirati rastuću inflaciju pomoću određenih stopa i usporavanja rasta, tko će nositi oznaku gospodarskog rasta za ostatak svijeta? Hoće li se ove ekonomije raspršiti? - pita se CNN.

Osim toga, često su siromašni oni koje pate zbog inflacije na tržištima u nastajanju, jer oni troše veliki dio svojih prihoda na hranu. A hrana je uzrok visoke inflacije u BRIK bloku, u Kini primjerice 10,1 posto, a 15,7 posto u Indiji.

Brazil, Tajland i Tajvan nalaze se među zemljama koje pokušavaju ukrotiti inflaciju preko kontrole kapitala, a ekonomisti upozoravaju da se poveća pritisak ne bi li se poduzelo više mjera.

Rusija može biti iznimka. Bori se u usporedbi s drugim BRIK-ovima toliko da su društveni mediji preplavljeni prijedlozima da Indonezija ili Južna Afrika zamijene 'R' u akronimu.

Dakle, imali bi BIIK (BIIC)?

Ili BIKJA (BICSA)? - zaključuju na CNN-u.

Ne tako brzo, kaže David Spegel, globalni čelnik Tržišta u nastajanju pri ING-u. 'Rusija je jedini veliki izvoznik energije među BRIK-ovima', kaže on. To je veliki kapital na tržištu, a Rusija je najveće tržište za vanjske obveznice (211 milijardi američkih dolara)... tako da bi financijska tržišta teško to izvukla.

Spegel ne očekuje novo brendiranje BRIK-a u skoro vrijeme. Ali trebamo pripaziti na inflaciju i kontrolu kapitala unutar bloka.