KAD NEMA INJEKCIJA

Utah vraća smrtnu kaznu strijeljanjem

11.03.2015 u 10:59

Bionic
Reading

Utah, savezna država na jugozapadu SAD-a, mogao bi postati jedina američka savezna država koja će ponovno pribjeći strijeljanju osuđenika na smrt nakon što su njegovi senatori odobrili nacrt odgovarajućeg zakona u utorak, prenose agencije

Nacrt zakona usvojio je Senat te države s 18 glasova nasuprot deset a omogućit će, ako ga ratificira guverner Gary Herbert, da pribjegne strijeljačkim odredima u provedbi smrtnih presuda ako su uobičajeno korištene smrtonosne injekcije nedostupne, kao što je nedavno bio slučaj u nekoliko američkih država, prenosi AFP.

Herbert, republikanac, nije dao na znanje namjerava li potpisati nacrt zakona koji je inicirao Paul Ray, još jedan republikanac.

Ray je kazao da je strijeljanje 'humaniji' način izvršenja smrtne kazne od smrtonosne injekcije.

Herbert je u izjavi za medije potvrdio da će 'smrtonosna injekcija i dalje biti glavna metoda izvršenja smrtne kazne', premda je 'iznimno teško' nabaviti kemikalije koje se koriste u smrtonosnim injekcijama.

Mediji su objavili da od 50 američkih saveznih država 32 dopušta smrtnu kaznu, te da su 2014. u SAD-u pogubljena ukupno 34 osuđenika.