ključni dokument

Usvojen proračun Pule težak 533 milijuna kuna

04.12.2019 u 21:45

Bionic
Reading

Sa 14 glasova za, jednim protiv i devet suzdržanih u srijedu navečer na sjednici Gradskog vijeća Pule usvojen je gradski proračun za 2020. godinu vrijedan više od 553 milijuna kuna, a gradonačelnik Boris Miletić je ocijenio da on jamči financijsku stabilnost i daljnji razvoj grada

Govoreći o glavnim značajkama proračuna, gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako je temeljni financijski dokument Grada planiran odgovorno i realno kako bi se i dalje jamčila stabilnost javnih financija, omogućio nastavak brojnih započetih i novih investicija u Puli te osigurao još bolji životni standard svih građana Pule.

"Napravili smo realan i ujednačen proračun. Koliko prihodujemo, toliko rashodujemo i što je bitno istaknuti tekući prihodi za tekuće rashode, a ne prodaja imovine za podmirenje tekućih obveza, rekao je Miletić.

Kako je ocijenio, teško razdoblje je prošlo, dolazi bolje vrijeme u gospodarstvu i kvaliteti života, a ključno je "da i kad su teška vremena, naši sugrađani moraju znati i osjetiti kako lokalna zajednica brine o njima, a to je upravo ovaj proračun".

 Miletić je dodao kako je to proračun koji promišlja o budućnosti, da je razvojan i socijalno osjetljiv te iznad svega siguran i stabilan. 

Po riječima pročelnica odjela za financije Vesne Sajić, gotovo 40 posto proračuna, odnosno više od 218 milijuna kuna odnosi se na Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, a gotovo 260 milijuna kuna rezervirano je za društvene djelatnosti i kulturu.

Kao takav, rekla je, proračun je povrh svega razvojan i socijalno osjetljiv. Od značajnijih projekata izdvojila je uređenje prometne infrastrukture u koju će se uložiti 31 milijun kuna za doprinos dodatnom povećanju razine sigurnosti i prometne protočnosti.

"Ove godine, nakon što je osigurano milijun kuna bespovratnih financijskih sredstava za poduzetnike, kojih je u Puli 2.968 i koji  zapošljavaju gotovo 15 tisuća osoba, Grad je zbog velikog interesa, izdvojio dodatnih pola milijuna kuna. Kroz proračunsko razdoblje koje slijedi za poduzetnike će se izdvojiti 1,5 milijuna bespovratnih financijskih sredstava, te dodatno pola milijuna kuna za nove kreditne linije za poduzetnike", istaknula je pročelnica Sajić. 

Rekla je da je Pula, nakon Zagreba, grad s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo i grad u kojem poduzetnici vide prostor za nesmetano ostvarenje svojih poslovnih ideja.

"Ovakvi izravni bespovratni poticaji Grada nedvojbeno pomažu u poslovanju poduzetnika, kao i ostale aktivnosti koje Grad redovno provodi, od unapređenja predškolskog i školskog sustava do ulaganja u infrastrukturu, a sve u cilju doprinosa kvaliteti života u Puli. Ne čudi stoga da je Pula danas jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj" - ocijenio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Također je ocijenio kako je pulska, kao jedna od najtransparentnijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj, i ove godine nastavila s dugogodišnjom praksom uključivanja javnosti u izradu proračuna putem svih dostupnih kanala komunikacije, od javnih tribina uživo do e-Konzultacija i aplikacija kao što je e-Proračun i "Pula na dlanu".

Osim toga, Grad je kao i prijašnjih godina, prilikom kreiranja proračuna uputio javni poziv svim političkim strankama, mjesnim odborima i vijećima nacionalnih manjina da dostave svoje prijedloge za proračun za 2020-u. 

"Predstavnici oporbenih stranaka u Gradskom vijeću dostavili su 82 prijedloga, od čega njih 8 nije u ingerenciji Grada dok je njih 53, odnosno 72 posto prihvaćeno ili se već provode prema usvojenim programima u redovnom postupku iz djelokruga pod ingerencijom Grada", poručio je Miletić. Rekao je da su s predstavnicima oporbenih stranaka održani radni sastanci na kojima su svi prijedlozi razmotreni i obrazloženi.