EGIPĆANI LIBIJCIMA

'Ustrajte, s vama smo do pobjede'

25.02.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Novi egipatski vojni čelnici, koji su u četvrtak zajamčili da neće dopustiti 'proturevoluciju', suočeni su u petak s političkim pritiskom da očiste vladu od ministara koje je imenovao Hosni Mubarak, dok se tisuće prosvjednika, kojima je poruku ohrabrenja uputio i imam Mazhar Šahin, okupljaju u središtu Kaira

'Poručujemo našoj braći u Libiji koja prosvjeduje: ustrajte, mi smo s vama do pobjede', rekao je imam, koji je vodio molitve na Tahriru, okupljenim Egipćanima.

Prosvjednici traže uklanjanje nove vlade, u kojoj je čelnike ključnih ministarstava obrane, pravosuđa, unutarnjih i vanjskih poslova imenovao Mubarak.

Visoko vijeće vojnih snaga obećalo je da 'neće biti povratka u prošlost' i 'proturevolucije' kojom bi se Mubarakovi suradnici pokušali vratiti na vlast, možda i preimenovanjem sada urušene predsjednikove vladajuće stranke. Prosvjednici su također zabrinuti da će ministri koje je imenovao Mubarak ostati na položajima.

Prosvjednici su se počeli okupljati u petak rano ujutro. Muškarci, žene i djeca s egipatskim zastavama u rukama uputili su se prema trgu Tahriru, središtu prosvjeda na kojima je srušen Mubarak.