ZAHTJEV SDP-a

Ustavom ograničiti glasovanje dijaspore

04.03.2009 u 09:34

Bionic
Reading

Biračko pravo na izborima u Hrvatskoj mogli bi koristiti samo oni hrvatski državljani koji u našoj državi imaju prebivalište. Hrvatski državljani u inozemstvu, a najviše ih je u Bosni i Hercegovini, trebali bi se opredijelili za to gdje će iskoristiti svoje biračko pravo, kažu u SDP-u

SDP će predložiti da se prilikom predstojećih ustavnih promjena osigura kako bi biračko pravo na izborima u Hrvatskoj mogli koristiti samo oni hrvatski državljani koji imaju i prebivalište u našoj državi, što je u skladu sa standardima u Europskoj uniji, Novi list doznaje iz vrha glavne oporbene stranke.

'Nitko ne može i ne želi uzeti pravo hrvatskim državljanima da biraju i budu birani što im jamči hrvatski Ustav. No mislimo da to pravo treba povezati s prebivalištem. Temelj aktivnog i pasivnog biračkog prava u zemljama EU nije samo državljanstvo, već prebivalište tih državljana', rekao je visoki dužnosnik SDP-a.

Vjerojatno nigdje, osim u Hrvatskoj, ne postoji pravo na dva prebivališta. Hrvatski državljani u inozemstvu, a najviše ih je u Bosni i Hercegovini, trebali bi se opredijeliti za to gdje će iskoristiti svoje biračko pravo, kažu u SDP-u. To se pitanje može regulirati već i promjenom Zakona o popisima birača i Zakona o prebivalištu, ali po mišljenju SDP-ovaca zasigurno je potreban je i zahvat u Ustavu.

Takav zahvat pomogao bi raščišćavanju mnogih neugodnih situacija na izborima i sređivanju popisa birača. Poznato je i to da Hrvatska danas na tim popisima ima više birača nego punoljetnih stanovnika. No to nije jedina ustavna promjena koju će oporba predložiti.