ŽESTOK ODGOVOR SINDIKATA

'Ustavni sud pucao je u prsa demokracije!'

21.10.2010 u 10:19

Bionic
Reading

Sindikati će se tući za demokraciju, ako bude trebalo i peticijom za izvanredne izbore. Iako konkretan odgovor još nisu dogovorili, ali hoće u narednih sedam dana, u igri su generalni štrajk, referendum, prosvjedi diljem Hrvatske, a i peticija za izvanredne izbore ako Sabor ne raspiše referendum, kazao je Vilim Ribić iz Matice nezavisnih sindikata komentirajući jučerašnju odluku Ustavnog suda

'Koordinacija sindikalnih središnjica odluku Ustavnoga suda o referendumu smatra političkom. Ta je odluka krojena u krojačnici u kojoj su se morale zadovoljiti mjere saborske većine i vladajuće stranke', kazao je Ribić, govoreći u ime pet sindikalnih središnjica.

Stoga je istaknuo da odluka Ustavnog suda nije centar zbivanja, ni glavni problem, već je to onaj koji ga je uputio na Ustavni sud. 'Sabor je taj koji je trebao donijeti odluku hoće li biti referenduma ili ne i sad je

pred sindikatima zadnja linija obrane neposredne demokracije', zaključio je Ribić.

HUS ne odustaje od ukidanja Ustavnog suda, pa će u skladu s time i složiti prijedlog izmjena Ustava te ostalih zakonskih propisa jer, kako je kazao Ozren Matijašević, povijest je pokazala da su odluke Ustavnog suda bile na štetu građana.

Sindikati su također odbacili i jučerašnje, kako kažu, uvrede i objede koje su ustavni suci izrekli na njihov račun. 'Ne rušimo mi demokratski poredak, štrajkovi i prosvjedi nisu zabranjeni i jačaju demokraciju, a ne ruše je', naglasio je Ribić.

Dogodio se pucanj u prsa demokracije, a sad je pitanje hoće li se dogoditi i njezino ubojstvo, kazao je ogorčeno predsjednik Udruge radničkih sindikata Damir Jakuš, dok je Matijašević ustvrdio da će državni udar uspjeti ukoliko Sabor ipak ne donese odluku o tome da se referendum provede.

Sindikati sada od Sabora očekuju da raspiše referendum, a od idućeg tjedna, prema odluci svesindikalnog sabora, kreću u izjašnjavanje članstva o generalnom štrajku čiji će razlog biti loša cjelokupna gospodarsko socijalna situacija, a ne samo referendum.