U ŠPANJOLSKOJ

Ustavni sud presudio u korist Blažene Djevice Marije

07.04.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Ustavni sud Španjolske je odbacio tužbu odvjetnika Joséa Antonia Boscha Valeroa podignutu zbog 'kršenja njegovih vjerskih prava', tvrdeći da su ugrožena jer je bio primoran pripadati odvjetničkoj komori grada Seville u kojem statut kaže da je riječ o 'nekonfesionalnoj udruzi' iako komora smatra da je njihova zaštitnica 'Presveta Blažena Djevica Marija u tajni njena bezgrešnog začeća'

Ustavni sud smatra da su povijesni profil ‘zaštitništva BDM’ nad komorom te djelovanje komore iznad osobnih vrijednosti. Za ustavni sud je tradicija katoličkih simbola jača od promjena.

U obrazloženju se uspoređuje tradicija zaštitništva s praksom poštivanja neradne nedjelje, ali i mnogi simboli kao što su zastave, grbovi, himne, povijesne proslave, itd., zbog čega se laicizam države ne krši, i s time što su katolički simboli utkani u mnoge grbove ili zastave autonomnih španjolskih pokrajina, gradova, sela.

Ukratko, Ustavni sud smatra da tradicija ne znači i to da je bilo koja vjerska praksa, poistovjećena sa simbolima u navedenoj tradiciji, potvrđena ili podržana od strane države.

Sud se poziva i na presudu Tribunala u Strassbourgu od 18. ožujka kojom je obranjena prisutnost križeva u talijanskim školama kada je presuđeno da 'objektivna percepcija tužitelja nije dovoljna da bi se registriralo kršenje vjerskih prava'.