pravna bitka

Ustavni sud potvrdio da Croatia Records 28 godina zarađuje na snimkama koje nisu uopće procijenjene u privatizaciji

13.01.2022 u 13:04

Bionic
Reading

Croatia Records izgubila je spor na Ustavnom sudu RH te je tako do kraja došla sudska saga oko prvih fonograma nekadašnjeg Jugotona, među kojima su i originalne snimke izvođača kao što su Azra, Bijelo Dugme i Novi Fosili. Odbijena je ustavna tužba u kojoj je Croatia Records tvrdila da je cijeli sudski postupak do sada bio nepravedan

Potvrđeno je tako i na zadnjoj pravosudnoj instanci u Hrvatskoj da Croatia Records privatizaciju Jugotona nije provela na pravilan način, već je na iznimno vrijednoj diskografskoj imovini desetljećima zarađivala milijune kuna.

Umjesto da je ovim katalogom fonograma posljednjih 28 godina upravljala država i naplaćivala naknade za njihovo korištenje, sve je ostajalo Croatia Recordsu. Uskraćeni su ostali i sami izvođači kojima pripada dio ove naknade, javlja Telegram.

Fonoteka bivšeg Jugotona sastoji se od tisuća snimaka nastalih unutar te diskografske kuće, i to sve od prvih snimaka Ive Robića pa do snimki iz 70-ih i 80-ih godina.

Igor Svilar, odvjetnik Croatia Recordsa, za tportal je kazao kako su oni legalisti i da će poštovati odluku suda. Međutim, dodaje da ima još mogućnosti za daljnje pravne korake ako se na njih odluče ljudi koji vode Croatia Records.

'Kao pravni korak ostaje mogućnost žalbe Europskom sudu za ljudska prava. Još nisam dobio naputak da idemo u tom smjeru, ali to ostaje kao mogući pravni korak', kazao je Svilar.

Što će država učiniti s fonogramima bivšeg Jugotona, zasad nije poznato.