ODLUKU PREPUŠTAJU SABORU

Ustavni sud ne misli odlučivati o referendumu

07.07.2010 u 19:49

Bionic
Reading

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec rekla je danas da se sud neće očitovati o tome treba li se referendum o izmjenama Zakona o radu provesti po odredbama novoga ili starog Ustava, pri čemu je dodala da će odluku u konačnici donijeti Hrvatski sabor

'Načelno je pravilo da se svaki započeti postupak provodi po odredbama po kojima je pokrenut, osim ako zakonom ili ostalim aktima nije drugačije propisano. No, samo je parlament taj koji može donijeti konačnu odluku', izjavila je Omejec na konferenciji za novinare u povodu isteka druge godine svojeg mandata.

Na pitanje hoće li se referendum provesti po odredbama starog Ustava, koji propisuje da mu za uspjeh treba pristupiti polovina ukupnog broja upisanih birača, ili po novim odredbama u kojima ne postoji prag za valjanost, Omejec je odgovorila da Ustavni sud u tom slučaju 'nitko nadležan neće pitati za mišljenje'.


'Takva pitanja mora tumačiti parlament u skladu s voljom ustavotvorca i ta će volja biti legitimna', istaknula je. Dodala je da će Sabor 'morati protumačiti i stupaju li izmjene Ustava na snagu danom donošenja ili nakon usvajanja Ustavnog zakona za provedbu Ustava'.

O proteklim dvjema godinama svojeg mandata Omejec je rekla da su u tom razdoblju učinjeni veliki pomaci na europeizaciji Ustavnog suda i zaštiti temeljnih ljudskih prava.'Priča o razvoju hrvatskog ustavnog sudstva jedna je od najljepših koje je Hrvatska ispričala u posljednjih 20 godina', kazala je Omejec.

Njezin zamjenik Aldo Radolović rekao je da će, slijedeći trend smanjenja zaostataka, Ustavni sud za nekoliko godina doći u stanje pune ustavnosudske ažurnosti.

Osim što je kadrovski upotpunjen, Ustavni sud, umjesto u dva, sada radi u četiri vijeća po uzoru na Europski sud za ljudska prava, a uvest će se i tzv. vijeće za hitno postupanje koje će odlučivati o neodgodivim stvarima, poput pritvora i istražnih zatvora.

Radolović je ocijenio da bi priljev predmeta trebao biti smanjen i nakon izmjena Zakona o parničnom postupku, po kojima će o mnogim predmetima koji sada dolaze pred ustavne suce odlučivati Vrhovni sud.

Tajnik Ustavnog suda Teodor Antić rekao je da je u prvom polugodištu riješeno gotovo 1500 predmeta više nego u istom razdoblju lani iako je zaprimljen 81 predmet više.