GRAĐANI POD PRITISKOM

Ustavni sud kao uvrijeđena mlada

21.08.2009 u 08:51

Bionic
Reading

Nevladine udruge iznenađene su istupom predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec u kojem se ona požalila na to da je ta institucija izložena silnom pritisku javnosti uoči odlučivanja o ustavnosti dvaju zakona koji su potaknuli burnu raspravu, Zakona o posebnom porezu i Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka upozorava da mediji ne rade nikakav pritisak već samo izvješćuju o dvama vrlo važnim zakonima, piše Novi list.

'Ti su zakoni izazvali veliku pozornost javnosti pa onda prirodno i medija. Naprosto i javnost i medije to zanima. Ali čak i kada bi to bio pritisak, treba reći da smo svi mi pod pritiskom. Primjerice, oni ljudi, a to je velika većina, koji su dobili manje plaće zbog kriznog poreza, kao i oni koji zbog Zakona o umjetnoj oplodnji ne mogu ući u postupak jer taj zakon nameće neke restrikcije. Svi smo mi pod pritiskom, s obzirom na tu jednu ne sasvim normalnu situaciju. Ne mogu onda ni suci Ustavnog suda biti izdvojeni iz cijele te atmosfere', rekao je Duka. Dodao je da bi se ustavni suci trebali naviknuti raditi na redoviti način i u otežanim okolnostima.

Milanović i Čačić

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je da bi suci trebali govoriti presudama, a ne konferencijama za novinare. 'Radise o nametu koji se tiče života milijuna ljudi. Je li ustavan, odlučitće Ustavni sud. No mi možemo reći da je nemoralan, nepošten inesocijalan', zaključio je Milanović.

Predsjednik HNS-a RadimirČačić dodao da će se od kriznog poreza u državni proračun sliti manjenovca negoli je šteta koja se nanosi od pretplaćene električne energije.

'O situaciji, uostalom, govori i to da je predsjednik Republike u svoja dva mandata jedino ta dva zakona poslao na Ustavni sud. Situacija, dakle, i nije baš redovna', rekao je Duka.

Navodno je povod za istup Jasne Omejec bila press konferencija SDP-ovih zastupnika Ive Josipovića i Ingrid Antičević-Marinović, koji su prošlog tjedna, predstavljajući zahtjev svoje stranke za ocjenu ustavnosti Zakona o oplodnji, zatražili da se o njemu odlučuje što brže i to javno.

Premda je u svom izlaganju predsjednica Ustavnog suda istaknula da mediji u raspravu o zakonima za koje se zahtijeva utvrđivanje ustavnosti uključili i potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, on smatra da je Jasna Omejec postupila posve primjereno.

'Naravno da mediji i političari mogu i vrlo žestoko kritizirati pojedine zakone i tvrditi da oni nisu u skladu s Ustavom. To je sasvim legitimno i nije riječ o pritisku na Ustavni sud. Međutim, nešto je drugo posrijedi. Neki mediji i ljudi iz politike u zadnje su vrijeme gotovo ultimativno tražili da se Ustavni sud hitno očituje o spomenutim zakonima, ističući pritom da će se pravni poredak srušiti u slučaju da se ne ukine te zakone. Na taj se način zaista vrši pritisak na Ustavni sud koji dolazi u poziciju svojevrsnog taoca', naglašava Šeks koji se, dakle, zalaže za smirivanje strasti kako bi se Ustavnom sudu omogućilo da normalno funkcionira.

Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Siniša Rodin poziva da se u ovakvim slučajevima pokuša uspostaviti važna ravnoteža.

'Ustavni sud je institucija javne vlasti i javnost ima pravo biti informirana. Ali, s druge strane ustavni suci imaju pravo na određeni mir, bez histerije i pritisaka. U ovom je slučaju istina negdje u sredini. Ustavnom sudu treba dati mira za donošenje odluke, ali to dakako ne znači da se njegov rad ne može komentirati', zaključuje Rodin.