KRIZA VLASTI

Ustavni sud FBiH uskoro o novoj vlasti

23.03.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine očitovat će se što je prije moguće o ustavnosti izbora nove izvršne vlasti u tom entitetu, potvrdila je predsjednica tog suda Kata Senjak.

'Činjenica da smo odmah nakon primitka podneska 18. ožujka to stavili u prioritet rješavanja jasno govori da smo opredijeljeni okončati to čim prije', izjavila je Senjak kako je u srijedu citira sarajevsko 'Oslobođenje'.

Senjak međutim nije mogla kazati kada bi mogla biti zakazana javna rasprava pred ustavnim sudom.

Odmah nakon što su bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto ustavnom sudu uputila prigovor zbog izbora novih čelnika tog entiteta, sud je zatražio očitovanje Doma naroda federalnog parlamenta, a isti zahtjev tom tijelu uputilo je i Središnje izborno povjerenstvo. Zatraženi su zapisnici kao i stenogrami i svi akti doneseni 17. ožujka kada je na izvanrednom zasjedanju za predsjednika FBiH izabran Živko Budimir, a za dopredsjednike Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo

Tajnik Doma naroda Izmir Hadžiavdić potvrdio je kako će to tijelo traženu dokumentaciju dostaviti u roku od 24 sata, sukladno svojim zakonskim obvezama.

Za to vrijeme nova izvršna vlast u Federaciji BiH koju čine Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB) uputila je u parlamentarnu raspravu prijedlog proračuna za 2011. godinu, a očekuje se kako bi on mogao biti odobren već do kraja ovog tjedna.

Bez obzira na odluku Krišto da ne preda dužnost svom nasljedniku Budimiru do očitovanja Ustavnog suda, ravnatelj Uprave policije federalnog Ministarstva unutarnjih poslova Dragan Lukač izdao je nalog da se bivšoj predsjednici Federacije ukine osobno osiguranje. Krišto se na tu odluku žalila upozoravajući kako je ovime ugrožena njena osobna sigurnost, no Lukač odluku nije povukao.

Bivši federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda potvrdio je kako je njegov ured u sjedištu federalne vlade u Sarajevu u utorak preuzet bez njegove nazočnosti.

'Javili su mi da su Anto Krajina (novi ministar financija iz HSP-a) i Jerko Ivanković Lijanović (novi zamjenik federalnog premijera) izvršili upad u moj ured u vladi. Učinili su to bez ikakvih prethodnih upita i na silu', kazao je Bevanda za 'Dnevni avaz'. Upozorio je ipak kako će po svaku cijenu spriječiti pokušaj nove vlasti da preuzmu i njegov ured u sjedištu Ministarstva financija FBiH. 'To će učiniti malo teže', kazao je Bevanda najavljujući kako će nastaviti raditi svoj posao kao i do sada.

Mediji u BiH trenutačno posebice analiziraju izglede HDZ BiH i HDZ 1990. da potaknu uspostavu nove vladajuće većine na državnoj razini iz koje bi isključili stranke predvođene SDP-om. Sukladno ustavu i zakonima, potrebno je da novo Vijeće ministara dobije potporu 22 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Dva HDZ-a bi to mogla ostvariti uz potporu stranaka iz Republike Srpske te Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića i Stranke za BiH (SBiH) Harisa Silajdžića, no u prvim se analizama ističe kako takva vlast ne bi bila stabilna jer u Domu naroda ne bi imala potrebnu potporu za donošenje zakona.

Predsjednik SBB Radončić u prvom je komentaru na ponudu predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića kazao kako je SBB isuviše ozbiljna stranka da bi dopustila da se preko nje prelamaju sukobi drugih koalicijskih blokova, a iz SBiH su također krajnje suzdržano reagirali na takvu mogućnost.