ODBAČENA TUŽBA HOK-A

Ustavni sud amenovao rad stranih odvjetnika

20.05.2009 u 14:56

Bionic
Reading

Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu Hrvatske odvjetničke komore (HOK) koja se žalila na sudsku registraciju podružnice strane odvjetničke tvrtke u Hrvatskoj, austrijske multinacionalne odvjetničke kompanije sa sjedištem u SAD-u 'DLA Piper Weiss-Tessbach'

ZAGREB - Ta je odvjetnička kompanija, po nekim podacima peta po veličini u Europi i 14. na svijetu, svoju podružnicu 'za savjetodavne usluge o domaćem pravu stranog pružatelja usluge, te stranom i međunarodnom pravu' u Hrvatskoj registrirala u siječnju 2007. HOK se na tu registraciju neuspješno žalio Visokome trgovačkom sudu pa je na kraju podnio i ustavnu tužbu tvrdeći da je registracijom, među ostalim, povrijeđen Zakon o odvjetništvu i da su domaći odvjetnici stavljeni u nepovoljniji položaj.

Jednoglasno odbivši tužbu, ustavni suci su ustvrdili da je strana odvjetnička podružnica zakonito upisana u sudski registar i da, po međunarodnom ugovoru koji je Hrvatska prihvatila (Marakeški ugovor), može slobodno, bez ikakvih ograničenja, obavljati savjetodavnu djelatnost za koju je registrirana. Suci su pritom istaknuli i da se spomenuta podružnica ne može baviti hrvatskim pravom, pružanjem pravne pomoći i zastupanjem na sudovima jer su to djelatnosti koje su po Zakonu o odvjetništvu i Marakeškom ugovoru ekskluzivno rezervirane samo za domaće odvjetnika koji su upisani u HOK-ov imenik.

Odbivši prigovor HOK-a da su registriranjem strane podružnice hrvatski odvjetnici stavljeni u nepovoljniji položaj, Ustavni sud ustvrdio je kako ta podružnica u Hrvatskoj ne obavlja odvjetničku djelatnost, nego samo pruža određene pravne usluge, koje i dalje mogu pružati i domaći odvjetnici.

Suci su istaknuli kako bi nezakonito bilo kada bi se strane podružnice počele baviti nečim za što nisu registrirane i što ne predviđa Marakeški ugovor, a u tom slučaju, naglašavaju na Ustavnom sudu, HOK može pokrenuti odgovarajuće postupke na domaćim sudovima.

Ustavni sud danas je odbio i ustavnu tužbu Dunje Pavliček, tužiteljice iz slučaja tzv. zločinačke organizacije, sa suđenja 'dečkima s Knežije', koja se žalila na rješenje Upravnog suda kojim je potvrđena odluka Državnog odvjetništva RH iz studenoga 2001. o njezinoj smjeni s mjesta zagrebačke županijske državne odvjetnice.

Smijenio ju je tadašnji glavni državni odvjetnik Radovan Ortynski pošto se usprotivila uhićenju i pritvaranju veće skupine osumnjičenika za veliku poreznu prijevaru. Ona je tada izrazila nezadovoljstvo jer je policija uhitila osumnjičenike unatoč njezinu zahtjevu da se to odgodi kako bi odvjetništvo imalo vremena pripremiti kvalitetan istražni zahtjev.

Dunja Pavliček nakon smjene ostala je raditi u zagrebačkome tužiteljstvu kao jedna od 40-ak zamjenika županijskoga državnog odvjetnika.