OD ASISTENTICE DO SUTKINJE

Ustavni sud amenovao nepotizam u DSV-u

12.02.2009 u 09:03

Bionic
Reading

Slučaj Slavice Banić, koja je postavljena za sutkinju Ustavnog suda iako, kako je ustanovio Upravni sud, ne ispunjava ni minimalne zakonske uvjete za to, nije osamljen, već je samo najdrastičniji primjer u već uhodanu nizu koji se uklapa u praksu Ustavnog suda

Vrlo sličan slučaj Ustavni sud “blagoslovio” je prije godinu i pol kada je potvrdio odluku Državnoga sudbenog vijeća da se između 16 kandidata koji su ispunjavali uvjete za suca izabere sedamnaesta osoba koja ih nije imala. U Općinskom sudu u Vrbovcu bila su slobodna dva mjesta na koja se javilo čak 18 kandidata, piše Večernji list

Ministarstvo pravosuđa DSV-u dostavilo je popis kandidata, ali je s njega izostavilo Ljiljanu Košić jer nije ispunjavala uvjete za sutkinju, te Branislava Vukojevića zbog nepotpune dokumentacije. Ostalo je 16 kandidata, ali je sutkinjom imenovana upravo Ljiljana Košić! Imenovana je tek u drugom krugu, i to s minimalnim brojem glasova.

Prema nekima, za njeno je napredovanje zaslužan potpredsjednik DSV-a, Đuro Sessa, kojem je Lj. Košić bila savjetnica na Županijskom sudu u Zagrebu. No Sessa to odbacuje navodeći da na Građanskom odjelu ima dvadeset savjetnika pa bi tom logikom svi imali protekcije. Problem je u tome što je DSV Ljiljani Košić rad na mjestu asistentice na fakultetu priznao kao da je bila nastavnica. Kandidati koji su zbog nje otpali, a ispunjavali su uvjete za suca, obratili su se Upravnom sudu i tražili poništavanje natječaja.

Sud je uvažio zahtjev, poništio natječaj i naredio DSV-u da u roku od 30 dana ponovi izbor za suca Općinskog suda u Vrbovcu. U svojoj odluci Upravni se sud pozvao na Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji jasno kaže da asistent i nastavnik nisu isto. No, DSV nije ponovio natječaj nego je Lj. Košić podnijela ustavnu tužbu.

Ustavni je sud rekao da pojam “nastavnika treba tumačiti funkcionalno, tj. šire nego što to kaže Zakon”. Takvim funkcionalnim tumačenjem Lj. Košić omogućeno je da ipak bude sutkinja. Bude li se rukovodio istim kriterijima, Ustavni bi sud trebao odlučiti i u korist svoje kolegice S. Banić.