GRUBIŠIĆ PISAO JOSIPOVIĆU

'Ustav treba promijeniti prema neposrednoj demokraciji'

20.10.2011 u 19:23

Bionic
Reading

Don Ivan Grubišić obratio se otvorenim pismom predsjedniku RH Ivi Josipoviću u kojem ga moli da u okviru svojih ustavnih ovlasti riješi ponajprije situaciju u Saboru koji je, prema njegovu mišljenju, umjesto nacionalnog ponosa postao nacionala sramota

'Stanjem u hrvatskom društvu nezadovoljno je 90 posto građana. Ni Vi, koliko Vas poznajem, tim stanjem niste zadovoljni. Mišljenja sam da su nam potrebne korjenite promjene i smjene potrošenih kadrova na svim razinama. U najdubljoj vjeri da ste i sami svjesni dubine, ali i ozbiljnosti stanja, slobodan sam Vas zamoliti da učiniti sve što je u Vašoj ustavnoj ovlasti da se ovo stanje što prije i što uspješnije razriješi.

Naglašavam da nam je najbolnija točka sa stanjem u Saboru. Sabor je postao naša nacionalna sramota, a ne naš ponos. Što tu možete učiniti, procijenite sami, u mom radu imate potpunu podršku', navodi Grubišić. Umirovljeni splitski svećenik koji je osnovao Savez za etičku i građansku Hrvatsku, s kojim planira izaći na izbore, smatra da je Hrvatska 'u stanju ekonomske, moralne i demografske devastiranosti, uzrokovane ponajviše dvadesetogodišnjom praksom djelovanja političkih stranaka'.

'Sasvim je razložno očekivati da će se bez nagle, ciljane, ali i legalne i legitimne akcije, ovaj proces nastaviti istim tempom, a završiti u katastrofi i bespovratnom nestanku ključnih društvenih vrijednosti te funkcioniranja institucija države i društva. Iako osobno duboko opredijeljen za principe direktne demokracije i transparentnosti u radu Vlade Republike Hrvatske, predlažem, radi ozbiljnosti situacije, da na temelju članka 147 Ustava RH, predložite promjene Ustava, kako u smislu hoda prema neposrednoj demokraciji, tako i u vidu presudne uloge Hrvatskog Sabora i značajnijih promjena uloge Predsjednika u odgovornosti za stanje u hrvatskom društvu', zaključuje Grubišić.