MINISTRICA ZLATAR SE BRANI

'Ustav jasno kaže koji se zakoni izglasavaju dvotrećinskom većinom!'

03.07.2012 u 15:49

Bionic
Reading

Nakon što su je u oporbi optužili da je lagala o primjedbama Europske komisije na izmjene Zakona o HRT-u, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić odgovorila je onima koji su zbog toga čak i zatražili njezinu ostavku

Podsjetimo, HDZ je na današnjoj press konferenciji ministricu kulture Zlatar Violić optužio da je obmanula javnost i da nije imala zeleno svjetlo Europske komisije, iako je jučer na Odboru za medije rekla da je Vlada uvažila sve primjedbe iz Europe. U HDZ-u su ustvrdili da je ključna primjedba EK bila ta da se izbor imenovanja tijela HRT-a donosi dvotrećinskom većinom, što ministrica uopće nije uvažila, već se odlučila za model po kojem se tijela i ljudi biraju većinom svih zastupnika.

Objašnjenje je Zlatar Violić dala novinarima u Saboru koji su je upitali je li točno da je Europska komisija izričito tražila dvotrećinsku većinu.

'Drugo očitovanje EK, koje je došlo 28. lipnja, ima dva dijela. U prvom dijelu se Komisija očituje pozitivno o onim dijelovima koje smo promijenili između prvog prijedloga i konačnog prijedloga, to se prvenstveno tiče smanjenja ovlasti glavnog ravnatelja, povećavanja kriterija po njegovu izboru, kao i eksplicitno navedena činjenica da e svi urednici biraju prema javnom natječaju. U drugom dijelu pisma se naglašava da ne postoji u Europi, usuglašena praksa na koji se način Zakon o elektroničkim medijima i Zakon o HRT-u izglasava. U kondicionalu se ponovno iskazuje preporuka EK da taj zakon bude usvojen kvalificiranom, dvotrećinskom većinom jer kod nas kvalificiranu većinu ima vladajuća koalicija. Želim istaknuti da je prema hrvatskom Ustavu jasno propisano koji se zakoni donose dvotrećinskom većinom. To su zakoni koji se tiču promjena granica, prava nacionalnih manjina, a ove izmjene koje se tiču Zakona o HRTu su ispod tog ranga', kazala je Zlatar, podsjetivši da su prethodne izmjene Zakona o HRT-u donesene 2010. godine konsenzusom kada nije bila propisana dvotrećinska većina.

Na opasku novinara da se traži dvotrećinska većina za izbor glavnog ravnatelja, a ne zakona, Zlatar je kazala da se cijelo vrijeme govori o dvotrećinskoj većini za zakon. 'Jedino mjesto u prošlom zakonu gdje se spominje dvotrećinska većina je bilo kad se tražilo da dvotrećinska većina Upravnog odbora i Programskog vijeća izabire glavnog ravnatelja. Mi smo Upravno vijeće i Programsko vijeće u potpunosti riješili te obaveze da sudjeluju u izboru glavnog ravnatelja jer je upravo je ta činjenica dvotrećinske većina bila jedan od razloga kočenja cijeloga rada i sustava upravljanja na HRT-u', rekla je Zlatar Violić.

202417,202377,200372,200312