BITKA ZA LIBIJU

Ustanici poslali specijalce u lov na Gadafija

26.08.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Libijski ustanici objavili su da su poslali specijalce u lov na Moamera Gadafija čije su preostale snage iz nekoliko džepova otpora bombardirale zračnu luku u Tripoliju i oštetili jedan zrakoplov

Ustanički časnik Hisham Buhagiar rekao je u petak da Gadafija pokušavaju pronaći na nekoliko lokacija. "Svakodnevno šaljemo specijalce u lov na Gadafija. Imamo postrojbu koja prikuplja obavještajne podatke i nekoliko njih koji ga love", rekao je Buhagiar.

Televizija Al Arabija iz Dubaia javlja da se oko zračne luke u Tripoliju vode borbe između Gadafijevih pristaša i ustanika.

Oni su upali u četvrt Abu Salim, jedno od preostalih uporišta režimskih snaga, nakon što su to područje u četvrtrak bombardirali zrakoplovi NATO-a.

Britanski lovci gađali su u petak i vojni bunker u Gadafijevu rodnom gradu Sirtu, izvijestilo je britansko ministarstvo obrane.

Zrakoplovi tipa Tornado poletjeli su iz baze u Norfolku i navođenim raketama pogodili zapovjedni bunker Gadafijevih snaga.

Vodstvo prodemokratskih snaga istovremeno je najavilo da će se preseliti iz dosadašnjeg uporišta u Bengaziju u glavni grad i otuda vladati zemljom nakon što je u šestomjesečnoj oružanoj revoluciji okončana dugogodišnja vladavina libijskog diktatora.

Nema kolonijalnog suparništva između Francuske i Italije

'To nije utrka tko će prvi stići u Libiju', kazao je Frattini, odbacivši komentare talijanskog tiska o žestokoj borbi dviju zemalja kako bi ugrabile najunosnije ugovore u Libiji nakon Gadafija.

'Zaboravljamo da glavni junak mora biti libijski narod', dodao je, istaknuvši da je Italija 'za razliku od mnogih drugih zemalja, pa i europskih, zatražila oprost za pogreške iz svoje kolonijalne prošlosti' i ne 'želi ponovo podleći toj napasti'.

Italija će, istaknuo je ministar, i dalje imati glavnu ulogu u Libiji nakon Gadafija na području infrastruktura, energetike, telekomunikacija i useljavanja.

Francuska će uskoro ponovo otvoriti veleposlanstvo u Tripoliju zatvoreno koncem veljače, rekao je u petak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, dok su pobunjenici zauzeli najveći dio glavnoga grada.

Libijski ustanici preselili su svoj izvršni odbor, koji predstavlja vladu, iz Bengazija u Tripoli, izjavio je u petak visoki dužnosnik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC).

'Objavljujem početak i nastavak rada izvršnog odbora u Tripoliju', izjavio je zamjenik predsjednika izvršnog odbora Ali Tahuni. 'Dug život demokratskoj i ustavnoj Libiji i slava našim poginulima', dodao je on.

Tahuni je kazao da će čelnik NTC-a, političkog organa ustanika, Mustafa Abdel Džalil, doći u Tripoli čim to dopusti sigurnosno stanje.

Mahmud Džibril, drugi čovjek libijske oporbe, kazao je u petak u Istanbulu da opstanak nove libijske vlasti ovisi o deblokadi zamrznutih libijskih sredstava.

'Bit će važnih očekivanja od nove uprave koja će preuzeti vlast nakon pada režima i i za njezin uspjeh ključna je deblokada zamrznutih sredstava', kazao je on na konferenciji za tisak šefa turske diplomacije Ahmeta Davutoglua

Džibril je kazao da su ta sredstva potrebna kako bi zdravstvene službe mogle funkcionirati normalno i dužnosnici koji nisu primili plaću nekoliko mjeseci mogli biti isplaćeni.

'Ta su sredstva potrebna kako bi se život mogao nastaviti', kazao je on, dodajući da 'Gadafijev režim proživljava trenutno zadnje trenutke'.

Džibril je također rekao da će nova vlast u rujnu zatražiti mjesto u UN-u koje su dosad zauzimali predstavnici vlasti Moamera Gadafija