OGORČENI DUBROVČANI

Usred operacije bolnica ostala bez struje!

14.01.2010 u 17:07

Bionic
Reading

Usred operacije, u četvrtak je nestalo struje u Općoj bolnici Dubrovnik koja, kako kaže njezin ravnatelj Branko Bazdan, iz HEP-a nije pravovremeno obaviještena o planskom iskopčanju električne energije, inače uobičajenom u pojedinim zonama na dubrovačkom području posljednjih dana

Zatečeni su bili liječnici i medicinsko osoblje u operacijskoj dvorani, gdje je srećom, sve završeno bez posljedica, ali i ostali zdravstveni djelatnici, te pacijenti, na odjelima dijalize i CT-a, gdje je također bilo problema.

Kriv Elektroprijenos Split?

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik, Branko Bazdan kaže kako je prosvjedno pismo zbog nenajavljenog nestanka struje u četvrtak uputio Elektroprijenosu Split u čijoj je nadležnosti opskrba dubrovačkog područja električnom energijom, te o svemu izvijestio župana dubrovačko-neretvanskog Nikolu Dobroslavića. Direktor splitskog Elektroprijenosa, Mario Gudelj, međutim, kaže, kako je 'to kriva adresa'. 'Ne izvlačim se, ali doista to nije u opsegu mog posla, niti odgovornosti. Odgovoran sam za visokonaponsku mrežu, poput trafostanice koja je nedavno u Dubrovniku izgorjela, ali za sve što se događa u gradu i po naseljima odgovorne su pripadajuće distribucije, u ovom slučaju Elektrojug', kazao nam je Gudelj.

'Bolnica, istina, ima agregat, ali za podizanje sustava na svim važnim punktovima potrebno je nekoliko minuta. Uz to, agregat ne može pokriti svu nužnu aparaturu i reducira se na ono što je najpotrebnije u određenim terminima', kaže Bazdan, komentirajući kako je 'nedopustivo da pri planskom prekidu opskrbe električnom energijom nema pravovremene obavijesti unatoč protokolu prema kojemu iz Elektrojuga Općoj bolnici Dubrovnik najavljuju planirana iskopčanja, najmanje dan ili dva ranije.'

Negodovali su, naravno, s pravom ogorčeni liječnici i pacijenti, spominjući i mene, i Vladu i HEP - uzrujano će ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik. Podsjeća i kako se, s obzirom na nevolje u opskrbi s kojima se dubrovačko područje u posljednje vrijeme suočava, praksa najavljivanja nestanka struje do sada poštivala.

'Uvijek bi iz dubrovačkog Elektrojuga obavijestili ranije i u bolnici se u tom terminu, uz redukcije u operacijskim dvoranama, koje u naznačenim terminima ne budu sve u funkciji, tome i prilagodimo, ali u četvrtak to nije bio slučaj. Da neće biti struje, javljeno je petnaestak minuta prije nestanka, što je, najblaže rečeno, vrlo neozbiljno', rezignirano će Bazdan.

U dubrovačkom Elektrojugu, međutim, negiraju odgovornost i ističu kako već dva dana putem radija i internetskih stranica obavještavaju javnost o planskim iskopčanjima na pojedinim gradskim područjima. 'Nismo specijalno, koliko znam, ni do sada, obavještavali dubrovački bolnicu, jer oni imaju agregat koji se uključuje po automatici pri nestanku struje', kaže direktor Elektrojuga, Milivoj Bender, dodavši i kako mu nije poznato da postoji protokol prema kojemu su obvezni o planiranim iskopčanjima posebno izvijestiti bolnicu.