rat u ukrajini

[VIDEO] Usred Hersona vijori se ukrajinska zastava: Prvi ukrajinski vojnici stigli u centar grada, pogledajte kako su ih dočekali stanovnici

11.11.2022 u 12:41

Bionic
Reading

Ukrajinski vojnici, potvrdilo je ukrajinsko ministarstvo obrane, stigli su u Herson. Ova vijest dolazi nakon informacije ruske strane da se posve povukla na istočnu stranu Dnjepra

Ministarstvo obrane Ukrajine oko 15 sati (po hrvatskom vremenu) potvrdilo je da je ukrajinska vojska ušla u Herson.

'Herson se vraća u Ukrajinu, dok ukrajinske oružane snage ulaze u grad', navodi se u priopćenju. 'Putevi povlačenja su pod vatrenom kontrolom ukrajinske vojske. Svaki ruski vojnik koji pruži otpor bit će uništen', poručuju.

Da su ukrajinski vojnici počeli stizati u sam Herson, moglo se i ranije vidjeti i na društvenim mrežama. Jedna fotografija objavljena na društvenim mrežama, prikazuje ljude kako dočekuju ukrajinske vojnike, a geolocirana je blizu puba u zapadnom dijelu grada.

Samo par sati kasnije prvi ukrajinski vojnici stigli su i u centar Hersona. Na društvenim mrežama objavljene su snimke koje prikazuju kako su ih građani dočekali s oduševljenjem.

Oko podneva na društvenim mrežama objavljene i fotografije ukrajinske zastave koja se vijori u centru Hersona. Pretpostavlja se da su je tamo postavili stanovnici nakon povlačenja ruske vojske.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je pak da je povlačenje ruske vojske iz Hersona završeno. U svom dnevnom izvješću koje su citirale ruske novinske agencije, ministarstvo je priopćilo da su sve ruske snage i oprema prebačeni na lijevu, ili istočnu, obalu Dnjepra. Rečeno je da je povlačenje završeno do 5 ujutro po moskovskom vremenu (2 ujutro po GMT) u petak ujutro.

Ministarstvo je također u petak priopćilo da nije ostao niti jedan jedini komad vojne opreme ili vojnika na zapadnoj strani rijeke, što uključuje regionalnu prijestolnicu Herson, te da ruska strana nije pretrpila nikakav gubitak ljudstva ili opreme tijekom povlačenja.

Međutim, ukrajinski mediji javljaju da su Rusi iza sebe ostavljali ranjenike, ali i da ima ruskih vojnika koji se nisu uspjeli povući na vrijeme te se skrivaju u samom Hersonu zamaskirani u civilnu odjeću. Stoga je ukrajinsko vojno obavještajno tijelo, GUR, apeliralo na ruske trupe koje su ostale u Hersonu nakon povlačenja da se predaju.

'U slučaju dobrovoljne predaje, Ukrajina vam jamči opstanak i sigurnost. Pridržavamo se Ženevskih konvencija, jamčimo ratnim zarobljenicima hranu, medicinsku skrb i mogućnost razmjene za vojnike ukrajinskih oružanih snaga koji su zarobljeni od strane Rusije. Možete se sigurno predati nakon što nazovete vruću liniju državnog projekta Ukrajine ‘Želim živjeti’ te s ovlaštenim predstavnicima ukrajinskog zapovjedništva dogovorite uvjete predaje', poručuju.

Osim poziva, dodaju, ruski se vojnici mogu predati tako da priđu ukrajinskoj vojsci s oružjem obješenim na ramenu, s bijelom zastavom ili tkaninom i viču "Predajem se".

  • +16
Oslobođena sela u Hersonskoj oblasti Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Jutros je srušen i most Antonivskij, jedini cestovni prijelaz iz Hersona na istočnu obalu Dnjepra pod ruskom kontrolom. Ukrajinska javna televizija Suspilne, koja je prenijela izjave lokalnih stanovnika, objavila je fotografiju na kojoj se vidi da dijelovi mosta nedostaju. Sljedeći cestovni prijelaz preko Dnjepra je više od 70 kilometara od Hersona. Ne zna se još što je uzrok rušenja mosta, ali vjeruje se da je dignut u zrak tijekom povlačenja ruske vojske.