NOVINARI KOD MESIĆA

Usprkos smanjenom PDV-u mediji otpuštaju novinare

16.01.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić je na današnjem primanju u prigodi Božića i novogodišnjih blagdana za predstavnike medija ustvrdio da su napadi na novinare koji se su dogodili protekle godine napad na slobodu medija, a time i na demokraciju

'Ja čvrsto vjerujem da napadi na novinare znače napad na slobodu medija, a time na demokraciju i na sve nas', rekao je predsjednik Mesić pred okupljenim predstavnicima hrvatskih medija, podsjetivši da je prošle godine jedan novinar ubijen i jedan pretučen, a još nekolicina njih bila je suočena sa zastrašivanjima i prijetnjama.

Upozorio je da se i novinari, u vrijeme gospodarske krize koja se osjeća u zemlji, susreću sa znakovima krize u svojim matičnim kućama. Naveo je kako se novinarima pod izlikom krize prijeti otkazima, honorarce se zastrašuje, a 'PDV koji je bio smanjen nije pridonio novom zapošljavanju u medijskim kućama'

Govoreći o radu medija, predsjednik Mesić je ocijenio da mediji nude 'sve više senzacija koje sa stvarnim i svakodnevnim životom i problemima rijetko imaju ikakve veze'.

'Možda će netko reći kako spadam među one koje je vrijeme pregazilo, ali ja i dalje smatram da mediji trebaju prvenstveno služiti tome da informiraju i obrazuju', rekao je Mesić i zapitao mogu li se ozbiljnim izvještavanjem nazvati 'one vijesti o posjetu američkog predsjednika prošlog proljeća kojima su dominirale informacije o darovima koje su predsjednici međusobno razmijenili ili o meniju na svečanoj večeri'.

Ne mogu prihvatiti da takve vijesti pune naslovne stranice i udarne minute vijesti, dodao je hrvatski predsjednik.

I predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka je upozorio da ćemo se prošle godine, nažalost, sjećati zbog pogibije Ive Pukanića i Nike Franjića, napada na Duška Miljuša i prijetnji novinarima.

Oni govori o tome, rekao je, da pojedini novinarski radovi itekako pogađaju u najbolnija mjesta dobro umrežene mafijaše, 'one kojima ova država godinama ne može stati na put, a koji tobože više i nisu kriminalci nego su kao vrlo ugledni građani'.

Duka je upozorio da se mnogi poslodavci danas u Hrvatskoj kao opravdanjem za davanje otkaza koriste najavama da nas očekuje loša, recesijska, godina. Naveo je pritom kako je prošle godine nakladnik EPH podijelio desetak otkaza, te da je prije nekoliko dana podijeljeno jedanaest otkaza u 'Poslovnom dnevniku'.

Izrazivši zabrinutost i neslaganje zbog tih otkaza, Duka je rekao kako oni 'doista mogu biti tek početak, a već se govori i o brojkama'.

'Prema najavama poslodavaca, 'Večernji list' ove godine otpušta 50 novinara, EPH od sto do dvjesto, a RTL televizija 65', naveo je Duka te ocijenio da je 'otkaz novinarima kao otkaz slobodi'.