USKORO IZA REŠETAKA

Uspon i pad obitelji Pevec: Krenuli su iz garaže, širili se do točke pucanja, a danas mole građane za kunu

20.03.2019 u 11:43

Bionic
Reading

'Sve su mi uzeli i nemam odakle to platiti. Zamolio bih hrvatske građane da mi posude po jednu kunu kako bih to mogao platiti', zavapio je u ponedjeljak Zdravko Pevec, nakon što je postalo jasno da mora u zatvor, ali i vratiti tvrtki Pevec gotovo četiri milijuna kuna. Bračni par Pevec poslije gotovo deset godina dočekao je sudski epilog, a nekoć njihova tvrtka, kao u vrijeme u kojem su bili njezini vlasnici, i dalje nosi ime ove obitelji. Donosimo kronologiju uspona i pada Zdravka i Višnje Pevec

Iako na prvi pogled priča o poslovnom uspjehu i padu Zlatka i Višnje Pevec sliči na tolike druge hrvatske priče o nekoć uspješnim i nagrađivanim poduzetnicima koji preko noći postaju akteri pravosudnih procesa zbog gospodarskog kriminala, Pevece se ne može strpati u tu kategoriju.

Nacionalni crowdfunding

Početak tvrtke nije, kao u mnogim slučajevima, vezan uz mutnu privatizaciju i njihova ekspanzija nije se dogodila uz blagoslov politike.

Zbog svoje iskrenosti i, očito, nepostojanja političke pozadine, ali i estradnih izleta Višnje Pevec, otkako su izgubili tvrtku uživaju određenu simpatiju javnosti, no ne u tolikoj mjeri da bi ih spasio nacionalni crowdfunding, u kojem bi svaki stanovnik ove države dao kunu za njihov dug utvrđen pravomoćnom presudom.

  • +19
Zdravko i Višnja Pevec Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

Natrag u garažu

Peveci su se doslovno i metaforički vratili u garažu iz koje su 1990. krenuli s biznisom. Prodavali su kosilice, s obzirom na to da je Zdravko Pevec prethodno radio u tvrtki Toma Vinković, koja se bavila proizvodnjom traktora, te vrtni materijal, za koji je bila zadužena Višnja Pevec jer je prije osnivanja vlastitog biznisa radila u bjelovarskoj tvrtki Vrt.

Krenuli su s otvaranjem trgovačkih centara, a ekspanziju su doživjeli početkom 2000-ih. Gotovo nije bilo većeg grada u Hrvatskoj na čijem ulazu nije stajao trgovački centar s logom zelenog pijetla i zelenim natpisom 'Pevec'.

Nije ih pokopala ni strana konkurencija koja je došla u Hrvatsku pod imenom Bauhaus i Baumax. Narednih godina posao im cvjeta te Zdravko Pevec prima nagradu za poduzetnika godine, a tvrtka dobiva 'gospodarskog Oscara' – Zlatnu kunu.

Pevec osniva tvrtke kćeri za non-core biznis; baca se na turizam, logistiku, prijevozništvo, nekretnine… Tijekom 2007. i 2008. šire se i na susjedne zemlje i to baš onda kada je Hrvatska na svojoj koži osjetila udarac globalne ekonomske krize.

Četiri razloga za propast

Neki smatraju da ga je upravo ekspanzija koštala poslovnog kraha koji je uslijedio tih godina. Sam Zdravko Pevec za Poslovni dnevnik 2012. dijagnosticirao je četiri razloga propasti Peveca.

skida im kapu

Ljubenko: Jednu stvar nitko osim Peveca nije napravio

Stručnjak za trgovačko pravo Mićo Ljubenko, koji je bio predstavnik nekoliko vjerovnika Peveca, za tportal ističe jednu stvar zbog kojoj Pevecu skida kapu.

'On je pravodobno objavio istinu o svom stanju i omogućio preživljavanje firme. To je samo on uspio napraviti i to vrlo transparentno. Poslao je cirkularno pismo s pozivom na sastanak svojih vjerovnika u hotelu Antunović i tamo okupio 300, 400 direktora, a to nitko osim njega nije napravio. Takvim okupljanjem vjerovnika dobrim dijelom na kraju je omogućio konstruktivan i pozitivan ishod za tvrtku', komentira Ljubenko.

Nakon stečaja, u koji je Pevec gurnula država, što Zdravko Pevec naziva presedanom jer, tvrdi, i banke i dobavljači su prihvatili plan restrukturiranja, tvrtka je nastavila uspješno poslovati. Kod Agrokora, kaže Ljubenko, toga nije bilo. No, slično kao i kod propalog carstva Ivice Todorića, Pevec se širio na druge gospodarske grane i prebacivao novac na tvrtke unutar grupacije.

'Sama recesija po sebi je puno značila. Drugo, kažu nam da smo se megalomanski širili. Međutim, ja sam se širio uz pomoć svojih banaka i dobavljača te smo imali njihovu podršku. S druge strane, naši rezultati bili su takvi da su to banke normalno podržavale. Nisam bio takav mađioničar da bih mogao njima mazati oči ili prikazati nekakvu lažnu imovinu koju nemam. Treći razlog je da, kada postanete prejaki, postanete ozbiljna konkurencija velikima. Četvrti razlog je čista politika - ja nisam bio vezan uz politiku, a na nesreću nisam bio član nijedne stranke pa da bi me ona zaštitila. Ostao sam sam. Visoko sam se vinuo i bilo nas je vrlo lako uništiti', kazao je.

Godine 2009. svima je jasno da je tvrtka - koja je u svom najboljem periodu zapošljavala četiri tisuće ljudi, posjedovala 18 trgovačkih centara te ostvarivala tri i pol milijarde kuna prometa godišnje - u velikim problemima.

Plaće su smanjene, a potom počinju kasniti. Zdravko Pevec angažirao je revizorsku tvrtku KPMG, koja je godinama kasnije angažirana i oko Agrokora, da napravi plan restrukturiranja. A taj plan prihvatile su i banke, koje su kreditirale Pevecove, i dobavljači. No niti to nije pomoglo. Tri dana od završetka plana restrukturiranja, objavljenog na nekoliko stotina stranica, objavljen je stečaj tvrtke.

Šket: Da je bilo kako Pevec govori, ne bi bio otvoren stečaj

Darko Šket, nekadašnji stečajni upravitelj Peveca, tj. dvije tvrtke u toj grupaciji: Pevec Bjelovar i Pevec Zagreb, a kasnije i predsjednik Uprave trgovačkog lanca Pevec, za tportal se prisjetio kakvu je situaciju zatekao kada je ušao u tvrtke.

'Stečaj je otvoren nakon blokade računa od nekoliko mjeseci, neisplate plaća preko pet mjeseci, prezaduženosti oba društva. Ukupan dug za jedno i drugo društvo bio je 1,9 milijardi kuna prema bankama, dobavljačima, radnicima i državi', kaže.

Osvrnuo se na tvrdnje Zdravka Peveca da se tvrtka mogla spasiti i bez stečajnog postupka. Pravomoćno je otvoren stečaj nakon svih obećanja gospodina Peveca da će naći nekog partnera i deblokirati račune, tvrdi Šket i dodaje da je ono što je Zdravko Pevec nudio nije bilo vjerodostojno niti dovoljno argumentirano da odgodi stečaj.

Napominje da su tada zadovoljena sva tri razloga za otvaranje stečaja: Prvi je da račun, prema tadašnjim zakonima, mora biti neprekidno u blokadi najmanje 60 dana. Kod Peveca je bio nekoliko mjeseci. Drugo, društva su bila prezadužena po svim kriterijima i treće, bilo je stanje nelikvidnosti. Dobavljačima mjesecima nije bilo plaćano i oni su pokrenuli blokadu instrumentima osiguranja plaćanja', pojašnjava Šket.

Za njega je to davno svršena priča, stečaj je pokrenut 2009. i trajao je dvije godine. Radnici su isplaćeni u cijelosti, nisu ostali bez posla, većina vjerovnika potraživanja je pretvorila u udjele u tvrtkama Pevec. 'Ja razumijem Pevece, meni je osobno kao čovjeku žao da je to tako, no da je bilo kako Pevec govori, stečaj uopće ne bi bio otvoren', zaključuje Šket.

presuda

Pevec utajio gotovo 27 milijuna kuna poreza

Prema presudi, Pevec je oštetio svoju nekadašnju tvrtku za gotovo četiri milijuna kuna, no proglašen je krivim i za utaju poreza, čime je državni proračun oštećen za nešto manje od 27 milijuna kuna.

Pod kojim je nes(p)retnim okolnostima došlo do duga državi, objasnio je medijima ranije Zdravko Pevec.

Tvrtka Unija iz Zaprešića 2008. dugovala je Pevecovoj tvrtki Instalotehna 27 milijuna kuna. Kako to nije bilo naplativo, Unija nudi Pevecu svoje strojeve vrijedne značajno manje.

Ovi na to pristaju kako bi zatvorili dugovanje. 'Tu smo napravili veliku pogrešku jer je Porezna uprava kasnije protumačila to kao preuzimanje tvrtke, odnosno da Instalotehna postaje pravni sljednik Unija metala. A to onda podrazumijeva preuzimanje njenih dugovanja. U tom trenutku ta je tvrtka samo državi dugovala oko 20 milijuna kuna poreza', kazao je Pevec svojedobno za Telegram. Uz to mu se pribrojao PDV na strojeve koje je preuzeo.

Ranojutarnje uhićenje

U lipnju 2010. slijedi nova agonija za bračni par Pevec. Policija im u rano jutro kuca na vrata i pred fotoobjektivima ih odvodi u pritvor. Iza rešetaka će provesti šest i pol mjeseci.

U siječnju 2015. proglašeni su krivima za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i osuđeni na zatvorske kazne. Zdravku Pevecu izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od dvije godine i deset mjeseci. Pritom, polovica kazne preinačena je u uvjetnu, a kako mu se priznaje i šest mjeseci koje je proveo u pritvoru, preostaje mu još oko 11 mjeseci zatvorske kazne.

  • +12
Višnja Pevec Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjić/PIXSELL

Njegovoj supruzi Višnji izrečena je kazna zatvora u trajanju od jedne godine, koja je potom zamijenjena radom za opće dobro. Usto, supružnici Pevec u roku od 15 dana dužni su platiti gotovo 400 tisuća kuna sudskih troškova, ali i 3,9 milijuna kuna tvrtki Pevec.

Pevecovi su se tijekom godina pokušali vratiti u kolosijek kako bi imali od čega živjeti. Prvo su se bacili u proizvodnju vina, a Zdravko Pevec je 2011. osnovao tvrtku Pevec oprema d.o.o. Zanimljivo, bavi se otkupom i prodajom inventara propalih trgovačkih centara, poput polica, regala, blagajni…

Tvrtka u kojoj radi sa sinovima u 2017. uprihodila je 2,8 milijuna kuna, uz neto dobit od nešto manje od 80 tisuća kuna.