sve navela u imovinskoj

Ušla u društvo moćnih zakulisnih krojača svjetske politike i podebljala imovinu u rodnom kraju: Što je sve Kolinda Grabar Kitarović radila posljednjih godinu dana

05.03.2021 u 13:37

Bionic
Reading

Godinu dana nakon odlaska s Pantovčaka bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović predala je zadnju imovinsku karticu. Popis imovine podebljala je nekretninama u rodnim Dražicama, koje joj je prepisao otac. Imovinska kartica otkriva i čime se sve bavi posljednjih godinu dana s obzirom na to da je unijela podatke o članstvu u nizu međunarodnih organizacija i think-tankova

'To mi je i cilj - raditi više globalno, nego lokalno', rekla je Kolinda Grabar Kitarović sredinom prošle godine. Bivša predsjednica otkako je otišla s Pantovčaka pomno bira medijske istupe.

Znamo da je izabrana u članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) u srpnju prošle godine, a u listopadu je postala i članica Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO).

  • +9
Kolinda Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

No osim ovih organizacija, bivša je predsjednica u 2020. postala formalnom članicom niza međunarodnih organizacija i think-tankova, od kojih neke otprije dobro znamo. Svima je njima u opisu djelovanja otprilike isto: davanje odgovora na globalne izazove diljem svijeta, umrežavanje, lobiranje…

Prije godinu dana, dakle neposredno nakon odlaska s predsjedničke funkcije, Grabar Kitarović postala je članica međunarodnog savjetodavnog odbora Atlantskog vijeća (Atlantic Council) sa sjedištem u Washingtonu. S ovom je nestranačkom ili, bolje reći, nadstranačkom organizacijom, produljenom rukom američkih interesa diljem svijeta, u svom mandatu često surađivala.

U siječnju 2017., tijekom jednog od svojih famoznih posjeta SAD-u, sastala se upravo kao predsjednica RH s izvršnim potpredsjednikom ove organizacije Damonom Wilsonom.

Thanks to @KolindaGK for visiting @AtlanticCouncil to strategize on 3Seas Initiative / @WGForum + new US strategy for SEE/W.Balkans pic.twitter.com/BwKjzO0JiR— Damon M. Wilson (@DamonMacWilson) January 7, 2017

Atlantsko vijeće glavni je zagovaratelj inicijative Tri mora, čiji je Grabar Kitarović postala zaštitni znak. Inicijativa ima namjeru osnažiti politički i energetski utjecaj SAD-a u središnjoj i istočnoj Europi kao protutežu ruskom utjecaju.

Krajem travnja Grabar Kitarović postaje članicom odbora još jednog moćnog think-tanka. Riječ je o organizaciji Friends of Europe sa sjedištem u Bruxellesu.

Imovinska kartica Kolinde Grabar Kitarović by Tportal.hr on Scribd

Članovi odbora povjerenika mahom su ili bivši državni dužnosnici europskih država ili iznimno visoko pozicionirani političari u europskim institucijama. Tako je na popisu i bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a ima i bankara i pripadnika plemstva. Grabar Kitarović dijeli članstvo u ovom think-tanku i s pojedincima koji su kao i ona članovi u Trilateralnoj komisiji, poput Carla Bildta.

Otac joj prepisao imovinu u Dražicama

U odnosu na ranije poznat sadržaj imovinske kartice, njezina se zadnja varijanta izmijenila nizom novih nekretnina. Riječ je o nekretninama stečenim temeljem darovnog ugovora oca. 'Procjenu njihove tržišne vrijednosti, sukladno kretanjima na lokalnom tržištu nekretnina, za potrebe ovog izvješća dao je geodet', navela je Grabar Kitarović.

Tako je u mjestu Dražice u zaleđu Rijeke naslijedila šest livada procijenjenih na ukupno oko 450 tisuća kuna. Tu su i dvije oranice zajedno vrijedne više od milijun kuna, kuća od 75 kvadrata vrijedna 450 tisuća kuna i garaža vrijedna 90 tisuća kuna.

Jakov Kitarović i dalje radi u tvrtki AD Plastik, no u najnovijoj kartici više mu nisu navedeni dodatni poslovi kao do sada.

Grabar Kitarović u 2020. godini postala je i ambasadorica za promociju cijepljenja neprofitne organizacije Women Political Leaders, globalne mreže koja se bavi osnaživanjem položaja žena u politici.

U 2020. pridružila se i Svjetskom investicijskom forumu poslovnih anđela (World Business Angels Forum) sa sjedištem u Istanbulu. Riječ je o sastavnici globalne mreže tzv. poslovnih anđela koje predstavljaju uspješni poduzetnici i šefovi kompanija osiguravajući početni kapital za financiranje poduzetničkih projekata. Predsjednik tog foruma je Baybars Altuntas, kojeg je Kitarović primila na Pantovčaku u siječnju 2019., a već u veljači sudjelovala je na godišnjoj konferenciji Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela u Istanbulu.

REWATCH - H.E.Kolinda Grabar-Kitarović - 4th President and 1st Female President of Croatia and President Global Women...

Objavljuje World Business Angels Investment ForumPonedjeljak, 15. veljače 2021.

Tu ne staje popis organizacija u koje se bivša predsjednica učlanila u 2020. godini. Zadnja je Nizami Ganjavi International Center sa sjedištem u Bakuu u Azerbajdžanu. Riječ je o kulturnoj, nepolitičnoj organizaciji posvećenoj uspomeni na azerbejdžanskog pjesnika Nizamija Ganjavija.

Osnovan je 2012. i otad je na njihovim konferencijama sudjelovalo nekoliko stotina političara iz raznih država. Teme su uglavnom održivi razvoj, inkluzivno društvo i svjetski mir. U odboru ove organizacije je i prethodnik Kolinde Grabar Kitarović - Ivo Josipović, ali i bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić, bivši premijer BiH Zlatko Lagumdžija te nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Grabar Kitarović podržavala je rad ove azerbajdžanske organizacije i tijekom mandata. Tako je krajem 2018. u New Yorku održala govor na svečanosti otvaranja njihova skupa pod nazivom 'Održavanje mira i razvoja u svijetu koji se mijenja'.

Speaker of the XIV HLM: Kolinda Grabar-Kitarovic, President of the Republic of Croatia #NGIC

Objavljuje Nizami Ganjavi International CenterSrijeda, 19. rujna 2018.

Grabar Kitarović u svojoj je zadnjoj imovinskoj kartici navela da sva ova članstva i funkcije obavlja bez naknade 'izuzev pokrivanja putnih te iznimno drugih sitnih troškova, sukladno propisima institucije'.