ŠTO KAŽU SINDIKATI?

Uskrsnice isplaćene u Konzumu i Velprou, ali radnici su i dalje zabrinuti

05.04.2017 u 15:39

Bionic
Reading

Tvrtke iz Agrokor grupacije koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda i trgovinom, prema riječima čelnika nadležnih sindikata, za sada ispunjavaju sve dogovorene obveze spram zaposlenika, ali sindikalisti ističu da su zatrpani pozivima zabrinutih radnika jer bliži se 15. travnja, kada se isplaćuju plaće

Dok problemi Agrokora, dogovori s bankama i dobavljačima pune naslovnice medija, zauzimaju udarne televizijske termine, a lex Agrokor biva jedino o čemu se raspravlja u Saboru i Vladi, zaposlenike koncerna, njih oko 40 tisuća, zanima samo što će biti s njima i hoće li plaće biti isplaćene do 15. u mjesecu.

Ivica Todorić se po tom pitanju radnicima obratio prije dva tjedna pismom u kojem je, između ostalog, naveo da 'pozicija i opstojnost Agrokora i njegovih kompanija nisu upitne', ali će se 'zaštititi interesi svih dionika, pri čemu će se posebno voditi briga o zaposlenicima'.

U međuvremenu, Agrokor je s bankama potpisao standstill sporazum, dok s dobavljačima stvari još nisu razriješene.

Predsjednica sindikata trgovine Zlatica Štulić i Denis Paradiš, predsjednik sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV), za tportal su istaknuli da tvrtke iz koncerna Agrokor uredno ispunjavaju obveze prema zaposlenima u sektorima koje oni pokrivaju, ali da kako se bliži 15. u mjesecu, kada bi trebale biti isplaćene plaće, radnici sve češće zovu jer su zabrinuti.  

'Uskrsnica je isplaćena za radnike Konzuma i Velproa u visini od 700 kuna na MultiPlus karticu. Uskoro bi je trebali dobiti i radnici Tiska, ali u nešto manjem iznosu. Polovica mjeseca sad se čini daleko, ali treba učiniti sve da radnici dobiju plaće, da se realizira dogovor i stabilizira poslovanje. Važno je da roba stigne prije Uskrsa u trgovine kako bi se mogla prodati i kako bi se trgovina mogla nesmetano obavljati', kazala je Štulić.

Napominje da je situacija ozbiljna i da svako restrukturiranje nosi promjene kojima će se kao sindikat prilagoditi, ali će tražiti da sudjeluju u pregovorima kada dođe do ljudi.

'Viška prodavača u trgovinama nema i to mogu odgovorno reći', istaknula je Štulić.

Paradiš je, pak, napomenuo kako su radnici zabrinuti, a to je posebno došlo do izražaja kada su uslijedile blokade računa pojedinih tvrtki.

'Zabrinutost je prisutna i u kontaktu smo s upravom Agrokora, ali i s dobavljačima jer veliki dio njihovih zaposlenika također su naši članovi i bitne su nam obje strane. Pozdravljamo aranžman banaka i Uprave, ali nam je bitno i da se stvar dogovori s dobavljačima kako bi sustav mogao funkcionirati jer su jedni uvezani s drugima', kazao je Paradiš.

Dodao je da prema radnicima, članovima PPDIV-a iz Agrokor grupacije, nema nikakvih dugovanja po pitanju materijalnih prava.

'Imamo kolektivni ugovor koji vrijedi do svibnja 2018. godine. Za sada se sve ono što je unutra poštuje. Napravit ćemo sve da zaštitimo prava svojih članova unutar cijele grupacije Agrokor. Tko god da bude novi vlasnik, preuzet će postojeće obveze. Naša je želja da se socijalni dijalog nastavi, da sjednemo i dogovorimo nastavak suradnje.

Restrukturiranje nužno ne znači i prodaju, ali da će se stvari morati promijeniti, to nije dvojbeno. Međutim, treba naglasiti da su kompanije unutar Agrokora prošle su restrukturiranje u nekoliko navrata. U proizvodnji u prehrambenoj industriji nema viška radnika. Viška možda ima u upravi i menadžmentu kompanije', zaključio je Paradiš.