sjednica vlade

[FOTO] Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: Hrvatska će pomagati na tri načina. Ovo je prilika da politička scena pokaže tko je tko po pitanju potpore Ukrajini

24.11.2022 u 08:22

Bionic
Reading

Odluka o obuci ukrajinskih snaga u Hrvatskoj jedna je od tema sjednice Vlade, na kojoj se uvodno obratio premijer Andrej Plenković

Plenković je na početku sjednice zahvalio Medvedu i svima drugima koji su sudjelovali u organizaciji obilježavanja Dana sjećanja.

'U ponedjeljak smo imali sjednicu Vlade u vezi cijena naftnih derivata. Ostala je fiksirana cijena za plavi dizel, a danas ćemo smanjiti trošarine koje se odnose na lož ulje', dodao je premijer.

'Jučer smo imali vrlo dinamičan dan, sjednicu Vijeća za euro. Napravili smo rezime trenutnog stanja, pripreme bankomata, informatičke pripreme i svega što treba funkcionirati od početka nove godine. Jučer nam je bio u posjetu i austrijski kancelar Karl Nehammer. Austrija je vrlo jasno podržala članstvo Hrvatske u šengenskom prostoru', kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na raspravu u Saboru o proračunu za 2023. 'To je proračun koji nastavlja biti instrument potpore za građane i gospodarstvo, to je sidro kojim čuvamo gospodarski rast i podižemo konkurentnost te će zadržati društvenu koheziju', dodao je premijer.

  • +6
Sjednica Vlade 24. studenog Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Danas ćemo uputiti Saboru prijedlog Vlade o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji pomoći Ukrajini, sa željom da nastavljamo pomagati Ukrajini i da hrvatska vojska participira na tri načina - da naši zapovjednici budu u zapovjednim strukturama misije, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj', pojasnio je Plenković, dodavši da očekuje pozitivan odgovor Sabora.

'Ovo je prilika da i cijela politička scena pokaže tko je tko i gdje stoji u međunarodnim odnosima i po pitanju potpore Ukrajini. Očekujem vrlo zanimljivu raspravu u Saboru', kazao je Plenković.

Detalje je pojasnio ministar obrane Mario Banožić. 'Hrvatska bi sudjelovanjem u misiji nastavila potporu Ukrajini. Sudjelovanjem hrvatske vojske, RH bi iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci ukrajinske vojske. Predlaže se da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga uz mogućnost rotacije. Do 100 pripadnika ukrajinske vojske može prijeći granicu RH, uz mogućnost rotacije', pojasnio je Banožić.

Ni Banožić ni Plenković nisu na sjednici spomenuli to da predsjednik Zoran Milanović nije dao suglasnost na tu odluku, odnosno da nije želio ni razmatrati zahtjev za suglasnost.

Podsjetimo, radi se o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, za što je Vlada tražila i suglasnost predsjednika Milanovića. On je prije nekoliko dana kazao da zahtjev Vlade neće ni razmatrati jer smatra da ministar obrane nije ovlašten tražiti njegovu suglasnost, da nije točno objašnjeno što bi ukrajinski vojnici trebali raditi, ali i da se ministar obrane pozvao na pogrešne ustavne odredbe.

Nakon Milanovićeve odbijenice ministar obrane Mario Banožić kazao je da će o tome odlučivati Sabor.