županijski sud u splitu

Filipu Zavadlavu 40 godina zatvora za trostruko ubojstvo u Splitu; njegov odvjetnik otkrio kako je reagirao na presudu

23.02.2021 u 13:06

Bionic
Reading

Filip Zavadlav (26) koji je u siječnju prošle godine kalašnjikovom iz 'bezobzirne osvete' u splitskom Varošu likvidirao trojicu muškaraca u utorak je na Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora

Osim za trostruko ubojstvo Zavadlav je osuđen je i zbog nedozvoljenog držanja oružja i opće opasne radnje, a tužiteljstvo je tražilo najveću moguću kaznu od 50 godina.

  • +3
Filip Zavadlav proglašen krivim Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Presudu je objavila predsjednica sudskog vijeća splitskog Županijskog suda, sutkinja Višnja Strinić.

Zavadlav je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Odvjetnik Filipa Zavadlava Branko Šerić kazao je kako je zadovoljan dijelom obrazloženja presude da nije bila riječ o osveti. 'Upravo taj izostanak motiva me danas uvjerava da nije bio ubrojiv. Koji bi drugi bio motiv ako nema, danas smo čuli, osvete ili bezobzirne osvete. Jedno kompulzivno ponašanje koje se može pripisati njegovoj neubrojivosti. Olakšan mi je posao u žalbenom postupku jer ne moram dokazivati da se nije radio o osveti', kazao je Šerić

U slučaju 'običnih ubojstava', u pravnom smislu je velika razlija, pogotovo kada kod bitno smanjenje ubrojivosti, 15 godina za svako ubojstvo je puno, smatra Šerić.

Kaže da je Zavadlav bio prilično miran kada je čuo presudu.

Nakon krvoprolića u Varošu Zavadlav se predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je pucao na trojicu naočigled šokiranih građana. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner na cesti odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Nakon ubojstava bio je na promatranju u zagrebačkoj zatvorskoj bolnici u kojoj su psihijatri utvrdili kako ima poremećaj ličnosti. Suđenje mu je počelo u kolovozu prošle godine, a u Palaču pravde je dolazio iz zatvora u Gospiću. U i oko zgrade je tijekom suđenja osiguranje bilo na najvišem nivou, a pred kraj suđenja je Zavadlav, ali i pravosudni policajci koji su ga dovodili iz Gospića nosio neprobojni 'pancir' prsluk. Cijelo vrijeme suđenja bio je u lancima oko ruku i nogu.

Tijekom suđenja je saslušano više od 20 svjedoka, a među prvima su to bili roditelji ubijenih te očevici koji su se toga dana zatekli u Varošu.

Zavadlav je na početku suđenja rekao da se generalno ne osjeća krivim, a nakon završenog dokaznog postupka je to ponovio dodavši da je u to vrijeme bio "na moru". Tražio je da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir, a sutkinju je čak u jednom trenutku "zamolio" da mu odmah presudi.

  • +7
Suđenje Filipu Zavadlavu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX