MINISTAR MRSIĆ NAJAVIO

Uskoro novi sporazum o Nacionalnom vijeću za umirovljenike

13.05.2012 u 12:34

Bionic
Reading

Matica umirovljenika Hrvatske priopćila je danas da će pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava biti osnovano novo nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe, koje će djelovati slično kao Gospodarsko socijalno vijeće, a svoje predstavnike u njemu imat će umirovljeničke udruge, Vlada i Sabor

"Uskoro će biti potpisan novi sporazum o osnivanju Nacionalnog vijeća, a konstituirajuća sjednica održat će se do početka ljeta ove godine", izjavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u intervjuu Hrvatskom umirovljeničkom listu. On je naglasio da će to Vijeće sudjelovati u pripremama prijedloga zakona i propisa koji se odnose na umirovljenike i starije osobe prije nego što idu na usvajanje u Sabor, prenosi Matica umirovljenika u svom priopćenju.

Ministar Mrsić je rekao da će se mirovine i dalje usklađivati s porastom plaća i potrošačkih cijena primjenom „švicarske formule“, ali je najavio mogućnost da se ta formula izmijeni.

"Otvorit ćemo pitanje je li ona dobra za umirovljenike, a promjene možemo učiniti na način da se dogovaramo i da zajedno vidimo koji bi model bio prihvatljiviji i možemo li ga u mirovinskom sustavu financijski izdržati. Znači, usklađivanjem ne smijemo destabilizirati sustav, a s druge strane, moramo osigurati da mirovine ne gube na vrijednosti kao što su gubile zadnjih godina", rekao je Mrsić.

"Nama je jedini način", dodao je on, "da probleme riješimo povećanjem broja zaposlenih. Ali trebamo smanjiti odlaske u prijevremenu i invalidsku mirovinu. To znači da u invalidsku mirovinu trebaju ići samo oni koji su stvarno invalidi i više ne mogu raditi, ali i valja omogućiti ljudima koji to mogu da s preostalom radnom sposobnošću nastave raditi na nekom drugom odgovarajućem radnom mjestu. Moramo promovirati princip da se u mirovinu odlazi s punim radnim stažem i da duže uplaćivanje doprinosa ima odraza na povećanje mirovine".

"Međugeneracijska solidarnost će ostati trajno u Hrvatskoj kao socijalnoj državi i zato 'prvi stup' mirovinskog osiguranja neće nikad nestati. Ako budemo išli na povećanje izdvajanja u 'drugi stup' s pet na sedam posto, to ne smije i neće ići na teret neto plaća niti izdvajanja za 'prvi mirovinski stup'. Dakle, neće biti smanjenja izdvajanja u 'prvi stup', ostat će to kao i do sada i neće biti smanjenja neto plaća. Svakako o tome ćemo još razgovarati, vidjet ćemo kolika nam je ekonomska snaga da to napravimo sljedeće godine", zaključio je Mrsić, navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Matice umirovljenika Josip Vincek.

Inače, Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe osnovano je u veljači prošle godine pri vladi, a u njemu su bili predstavnici vlade, umirovljeničkih udruga i nekih umirovljeničkih stranaka, no ne i Hrvatske stranke umirovljenika. Sada će se rad toga vijeća urediti na novi način i u novom sastavu.