TPORTAL DOZNAJE

Uskoro kreću masovna rušenja na simbolu bespravne gradnje

25.09.2017 u 17:07

Bionic
Reading

Čak 27 klubova i kafića koji se nelegalno nalaze na splitskoj plaži Žnjan, najvećoj kupališnoj zoni u Hrvatskoj, u idućim tjednima trebalo bi biti uklonjeno, doznaje tportal iz splitske gradske uprave. Tijekom ponedjeljka (danas) sastat će se stručna radna skupina koju su zajednički formirali Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, i precizirati detaljan hodogram aktivnosti oko saniranja i uređenja ove zone

Žnjanskim bespravnim graditeljima, koji još od prošle godine imaju pravomoćna i izvršna rješenja o uklanjanju svojih objekata, ostavit će se kraći rok da to naprave sami, a nakon toga na scenu bi trebale stupiti tvrtke za rušenje koje je Ministarstvo početkom ove godine odabralo na javnom natječaju.

Deseci klubova i kafića iskoristili su višegodišnji nered na pomorskom dobru i blagonaklonost proteklih splitskih gradskih vlasti pa su umjesto 'modula' veličine 12 četvornih metara na Žnjanu postavili čvrste objekte s nekoliko stotina kvadrata, i to na samoj plaži.

Kako ovaj prostor dosad nije bio upisan u katastar i kako nije bila određena granica pomorskog dobra, gradska uprava iz godine u godinu izdavala je privremena jednogodišnja koncesijska odobrenja, što su ovi shvatili kao dozvolu da se razmašu.

Od 1. siječnja ove godine nova odobrenja nisu se ni izdavala, pa je njihov polulegalni status postao potpuno ilegalan.

  • +4
Kafići na splitskoj plaži Žnjan Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

Gradonačelnik Krstulović Opara prošlog tjedna ugostitelje je pisano upozorio da trebaju podmiriti zaostala dugovanja za 2015. i 2016. godinu, uz dodatak da će 'podmirenje obveza utjecati na suradnju u budućem razdoblju'.

Kako tportal doznaje, on ne želi da nakon predviđenog rušenja Žnjan iduću sezonu dočeka kao pusta ledina, pa je spreman ponovno izdati jednogodišnja koncesijska odobrenja - ali doista samo za 'module' od 12 kvadrata s pripadajućim štekatom.

U međuvremenu se planira provesti kompletnu proceduru i natječaje te izraditi novi urbanistički plan kako bi najveća plaža na Jadranu ljeto 2019. godine dočekala potpuno uređena.

Ministar graditeljstva Predrag Štromar prošlog tjedna posjetio je Split i razgovarao sa županom i gradonačelnikom, no na ovu temu nije u javnosti želio progovoriti nijednu riječ. Lokalne vlasti na njega vrše veliki pritisak kako bi proveo vlastita rješenja o uklanjanju i započeo proces uvođenja reda na plaži koja već godinama služi kao sinonim za kaos.