STOP KRIMINALU NA BAJAKOVU

Uskoro 24-satna dežurstva policija Hrvatske i Srbije

14.01.2011 u 15:54

Bionic
Reading

Skorašnjom uspostavom 24-satnog radnog vremena zajedničke kontaktne službe hrvatske i srbijanske policije na graničnom prijelazu Bajakovo – Batrovci ta bi točka, smještena na autocesti Zagreb – Beograd, trebala postati najsigurnijim dijelom hrvatske granice

Posljednjih dana stare godine ravnatelji policija Hrvatske i Srbije Oliver Grbić i Milorad Veljović, u nazočnosti ministara unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i Ivice Dačića, potpisali su Protokol o osnivanju zajedničke kontaktne službe. Upravo na cestovnom pravcu koji je nekada nosio naziv 'autocesta bratstva i jedinstva' upozoreno je kako je 'nekada postojalo bratstvo i jedinstvo naroda bivše države koje se do danas zadržalo na području organiziranog kriminala'.


Krajem siječnja ili početkom veljače službenici dvije policije zasigurno neće iskazivati bratstvo, ali će biti jedinstveni u nadzoru državne granice, sprečavanju nezakonitih migracija, suzbijanju prekograničnog kriminaliteta, osiguranju javnog reda, ali i u provedbi procesa predaje i prihvata osoba čiji je ulazak i boravak u jednoj od država nezakonit.

'Ako smo dosad bili korak ili dva iza razine organiziranosti kriminalaca u regiji, došlo je vrijeme da budemo korak ispred njih. Kvalitetnom i iskrenom suradnjom možemo suzbiti zlo organiziranog kriminaliteta, a sve na korist građana Hrvatske i Srbije', poručio je tada ministar Tomislav Karamarko.

Zajednička kontaktna služba nalazit će se na hrvatskoj strani prijelaza Bajakovo - Batrovci, pa su već u uredu, u kojem će zajedno puna 24 sata dnevno sjediti hrvatski i srpski granični policajci, počeli dogovore na finaliziranju aktivnosti na kojima će biti angažirani najbolji službenici širokog spektra znanja u policijskim poslovima. Sa svake strane granice bit će određeni i koordinatori, policajci s velikim iskustvom na suzbijanju organiziranog kriminaliteta i u nadzoru državne granice.

Obvezna suradnja je i dosad postojala, pa su se granični policajci, osim stalnog telefonskog kontakta, sretali i na redovitim mjesečnim susretima gdje se razgovaralo o prekograničnoj suradnji, suzbijanju nezakonitih prelazaka državne granice i svim poslovima nadzora državne granice. Zajednička kontaktna služba to će raditi i ubuduće, doduše svatko na svojem jeziku i pismu te po svojem zakonu. Ipak, ukazuju policijski stručnjaci, zakoni o granici i strancima u Hrvatskoj i Srbiji vrlo su slični, pa će, kako obećavaju, posao suzbijanja krijumčarenja ljudi, vozila, cigareta, droga biti još učinkovitiji.

Procjenjuje se kako godišnje preko graničnog prijelaza Bajakovo – Batrovci prijeđe blizu sedam milijuna putnika i više od dva milijuna vozila. Samo je tijekom prošle godine na Bajakovu zaplijenjeno 100-ak kilograma raznih opojnih droga, velike količine krijumčarenih cigareta te čak 15.000 sintetičkih tableta s popisa droga.