TRAŽENJE KRTICE

Uskok zbog Bandića istražuje sam sebe

12.01.2010 u 16:15

Bionic
Reading

Iako je Uskok u petak, nekoliko sati prije početka predizborne šutnje, pustio u javnost priopćenje kojim je ustvrdio da njihov glasnogovornik Vuk Đuričić ranije toga dana nije rekao da Ured u kojem radi istražuje Milana Bandića, čime je zapravo zaključio priču, čini se da cijeli slučaj nije gotov

Naime, kako nam je priopćila voditeljica Odjela za sprečavanje pojava korupcije i za odnose s javnošću u Uskoku Nataša Đurović, 'u tijeku utvrđivanje svih okolnosti konkretnog slučaja', čime je zapravo potvrdila da cijela priča nije završena.

Podsjetimo, na pitanje tportala i još nekoliko medijskih kuća, Uskokov glasnogovornik potvrdio je da 'istražuju nekoliko predmeta u koje je umiješan Milan Bandić i čelni ljudi zagrebačkog Gradskog poglavarstva', da bi par sati kasnije Uskok priopćenjem demantirao cijelu priču uz obrazloženje da je 'netočno da je Uskok primio 21 kaznenu prijavu protiv gradonačelnika Milana Bandića te da to medijima nije potvrdio glasnogovornik Đuričić'.

Za profesora Žarka Puhovskog cijeli slučaj, iako u konačnici nije imao utjecaja na rezultat izbora, treba istražiti.

'Ne vjerujem da sve dogodilo s namjerom kako bi se naštetilo nekom od kandidata i baš zbog toga sve treba istražiti. Ukoliko se ne utvrdi nečija krivica i odgovornost, onda se stvari neće moći drukčije protumačiti nego kao nečija namjera da se nekom odmogne ili pomogne', kazao je Puhovski.

Prema njegovu mišljenju, istraživanje cijelog slučaja principijelno pitanje jer bi se na nekim idućim izborima moglo dogoditi da netko pobijedi s malom razlikom i da mu u tome pomogne neka državna institucija, što je nedopustivo.

'Uopće me ne zanima je li puštanje, pa demantiranje informacija bilo u korist ili štetu Bandića ili Josipovića. Bitno je da USKOK utvrdi što se dogodilo jer oni nisu telefonska centrala preko koje bi netko plasirao informacije', istaknuo je Puhovski.

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović (SDP) smatra da glasnogovornik nije mogao raditi bez odobrenja.

'Informacije iz Uskokova Ureda nikad ne izađu bez odobrenja glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Očito je da je došlo do pogreške i to treba istražiti. Uskok će na cijelu priču najbolje odgovoriti ako da konkretne rezultate istraga, a ne davanjem priopćenja', zaključio je Jovanović.

Do glasnogovornika Đuričića do zaključenja ovog teksta nije bilo moguće doći, a što o cijeloj priči misli ravnatelj Ureda Dinko Cvitan, također nismo uspjeli saznati jer se, unatoč brojnim pozivima, na mobitel nije javljao.