NISU ISPITALI SANADERA

USKOK zadnja dva dana istraživao u Austriji

10.02.2011 u 16:59

Bionic
Reading

Predstavnici Državnog odvjetništva RH (DORH) i USKOK-a protekla su dva dana boravili u Austriji zbog istrage u slučaju Fimi media, objavljeno je danas na internetskim stranicama DORH-a

"Predstavnici Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta bili su u utorak i srijedu, 8. i 9. veljače 2011., u Republici Austriji radi poduzimanja radnji" iz svoje ovlasti u vezi s istragama u predmetu Fimi media i drugima, stoji u šturom priopćenju DORH-a, čija glasnogovornica Martina Mihordin nije željela otkriti ni jednu pojedinost službenog posjeta hrvatskih tužitelja austrijskim kolegama.

U USKOK-u se također nije moglo ništa doznati s kim su se predstavnici DORH-a i USKOK-a u Austriji sastali i o čemu su razgovarali.

"Ništa izvan objavljenog priopćenja ne možemo otkriti i komentirati", rekao je glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić, koji nije želio odgovoriti ni na pitanje je li iz Austrije stigao odgovor na zahtjev USKOK-a da austrijske vlasti ispitaju bivšeg premijera Ivu Sanadera o optužbama zbog kojih Hrvatska traži njegovo izručenje.

Član Sanaderova braniteljskog tima iz Zagreba Ivan Lovrić izjavio je kako nema nikakvih novih informacija o tijeku istrage u slučaju "Fimi media" i kako, po njegovim saznanjima, predstavnici USKOK-a i DORH-a nisu bili u Salzburgu, gdje Sanader u ekstradicijskom pritvoru čeka odluku o mogućem izručenju Hrvatskoj.

"I dalje nema nikakvog pomaka. Mi i dalje nemamo uvid u USKOK-ov spis", dodao je Lovrić.

Po odredbama novog zakona o kaznenom postupku, okrivljeniku, a ni njegovim braniteljima, nije dopušten uvid u istražni spis prije nego što pred istražiteljima da iskaz koji poslije može poslužiti kao dokaz. Sanaderova obrana, međutim, tvrdi da je taj uvjet ispunjen jer je on potkraj prošle godine na ispitivanju u Austriji iznio obranu i rekao da se ne osjeća krivim za ono za što je optužen u Hrvatskoj te da bi na isti način postupio i da je bio u Hrvatskoj.

Sanader je uhićen 10. prosinca u Austriji, a u iduća dva dana bio je ispitan pred sucem istrage u Salzburgu, gdje je rekao da se ne osjeća krivim za zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te za udruživanje s ostalim osumnjičenicima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtaka preko marketinške agencije Fimi medije.

Za austrijske medije izjavio je kako neće pristati na pojednostavljeni postupak izručenja Hrvatskoj sve dok ne bude "u detaljima upoznat sa svime čime ga se u Hrvatskoj tereti".

U međuvremenu su i austrijske vlasti počele istragu protiv njega zbog sumnje za pranje novca preko tirolske banke.