OZLOGLAŠENA JAGODA BLUM

USKOK traži pritvor za prodavače ZG stanova

07.06.2009 u 18:40

Bionic
Reading

Protiv šestero osumnjičenih za prijevare i ilegalnu preprodaju zagrebačkih gradskih stanova USKOK je danas od zagrebačkog Županijskog suda zatražio istragu i jednomjesečni pritvor

ZAGREB - Šestorku, koja je uhićena prošlog četvrtka, USKOK sumnjiči za kazneno djelo udruživanja radi počinjenja kaznenih djela te više kaznenih djela prijevara i krivotvorenja isprava kojima su nezakonito pribavili više milijuna kuna.

Prvoosumnjičena je 56-godišnjakinja koju se tereti da je od listopada 2005. do sredine travnja ove godine u Zagrebu organizirala ostalih petero osumnjičenika u grupu koja je građanima neistinito predočavala da će im ishoditi najam ili vlasništvo gradskih nekretnina, za što su od građana tražili i dobili znatne novčane iznose.

Osumnjičenici su se pritom koristili krivotvorenim ispravama, a četvero od njih građanima zainteresiranim za kupnju ili najam gradskih nekretnina lažno se predstavljalo da su zaposlenici zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Večernji list izvijestio je da su među šestero privedenih i prevarantica Jagoda Blum, već prije osuđivana zbog prijevara s prodajom gradskih stanova, koja se predstavljala kao zaposlenica Gradskog poglavarstva, te Ksenija Vadas.

Priča o kriminalnom lancu prodaje gradskih stanova u centru Zagreba u medijima se pojavila krajem travnja. Kvadrat stana na elitnim lokacijama navodno se prodavao po 2000 kuna, što je nekoliko puta manje od tržišne vrijednosti, a prevaranti su od kupaca tražili i mito u iznosima od 25 do 35 tisuća eura.

Kriminalna skupina pritom se koristila i krivotvorenim potpisom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, što je nakon otkrivanja afere potvrdilo i Gradsko poglavarstvo koje je cijeli slučaj prijavilo Državnom odvjetništvu i policiji.

Ostaje nejasno kako je kriminalna skupina bez suradnje iz zagrebačke birokracije mogla doznati gdje su prazni stanovi te kako su namjeravali cijenu prijevaru privesti kraju i legalizirati nezakonito prodane stanove. Posebice zato što je Jagoda Blum potkraj svibnja 2008. nepravomoćno osuđena na dvije i pol godine zatvora jer je zajedno s bivšom odvjetnicom Anom Jendriš Jelesić od prosinca 1999. do svibnja 2001. prevarila 50 osoba obećavajući im otkup stana ili poslovnog prostora u vlasništvu Grada Zagreba uz novčanu naknadu te se na taj način domogle više od pola milijuna kuna.