ČETIRI GODINE OD IZBIJANJA AFERE

USKOK traži dokumentaciju o Pfizeru

Bionic
Reading

USKOK je priopćio kako je od nadležnih pravosudnih tijela Sjedinjenih Američkih Država zatražio dostavu dokumentacije o predmetu Pfizer i podmićivanju liječnika u Hrvatskoj. Zatražena je tužba protiv tvrtke Pfizer te sporazum o nagodbi koji je ta tvrtka sklopila s američkim pravosudnim tijelima te dokumentacija na temelju koje je američko tužiteljstvo podignulo tužbu, odnosno dokumentacija koja se odnosi na podmićivanje liječnika u Hrvatskoj.

Naime, američki farmaceutski div Pfizer mora platiti oko 60 milijuna dolara zbog optužbi za podmićivanje liječnika i zaposlenih u zdravstvu u nekoliko zemalja, među kojima je i Hrvatska. Nagrađivani su i liječnici u Rusiji, Bugarskoj, Kazahstanu, Srbiji, Češkoj, Kini i Italiji. Tvrtka se o iznosu nagodila s američkim ministarstvom pravosuđa. Riječ je o događajima od 1997. do 2001. Pfizer je visokopozicionirane liječnike, koji su pomogli u plasiranju lijekova upravo te tvrtke, nagrađivao posebnim bonusima.

Novinarka Slobodne Dalmacije Nataša Škaričić - prva je, još 2004. godine, detaljno pisala o aferi Pfizer - gostovala je u Dnevniku 3. Odgovarajući na pitanje može li javno prozvati neke ljude koji su surađivali s Pfizerom, s obzirom da postoji popis od 27 imena, Škaričić je rekla da nije cilj da se nekoga proziva za suradnju s Pfizerom.

'Radi se o tome da je hrvatska podružnica sama prijavila Pfizerovoj središnjici, ljudi su došli i dva-tri mjeseca vršili reviziju u Hrvatskoj i našli su se neki sporni ugovori. Ti sporni ugovori su bili vezani za rad profesora Dumića s klinike Rebro, Francetić s Rebra, Krpan sa Svetog Duha i slavni Slobodan Vukičević koji je radio kliničko ispitivanje za Pfizer za lijek za osteoporozu, ali taj ugovor nije bio sklopljen s ustanovom u kojoj se istraživanje radilo nego sa njegovim društvom. Dakle taj biznis je bio sporan zbog toga što je novac išao ne na račun bolničke ustanove, nego na račun Vukičevićevog privatnog društva', rekla je Škaričić.

Ima li pak informaciju o tome je li sam ministar Rajko Ostojić ili netko iz njegovo tima surađivao ili na bilo koji način imao 'prste u pekmezu'?

'Što se tiče ministra Ostojića, ne znam je li on surađivao s Pfizerom, znam da je surađivao s Rocheom, ali čini mi se da je sadašnji ravnatelj KBC-a Zagreb, dakle njegov vrlo bliski suradnik, dr. Giljević, surađivao s Pfizerom na ovoj istoj studiji za lijek za osteoporozu', odgovorila je Nataša Škaričić.

Podsjetimo, Nataša Škaričić pisala je 2004. u Slobodnoj Dalmaciji da je Pfizerov menadžer prijavio središtu tvrtke u SAD-u da je tvrtka Pharmacia gotovo osam godina plaćala prof. dr. Igora Francetića iz KBC-a Zagreb 'na austrijski račun, iako je Francetić obnašao brojne institucionalne funkcije vezane za politiku lijekova u Hrvatskoj'.

Prijavljen je i slučaj prof. dr. Miroslava Dumića, koji je primao mjesečni honorar u Austriji, ovisno o količini propisanih recepata za genotropin (Pfizerov hormon rasta). Dumić je, prema prijavi, propisivao 50 posto od ukupnog prometa hormona rasta u Hrvatskoj.

Afera Pfizer - zataškana

'Taj slučaj bio je 2004. mnogo detaljnije analiziran u javnosti nego što je to danas. Mi danas samo znamo da se Pfizer nagodio u Americi. Zašto afera nije raščišćena u Hrvatskoj? Nema drugog razloga nego da su institucije, dakle Ministarstvo zdravstva i DORH, svjesno i potpuno zataškali taj slučaj. Jer tada, u Globusu i Slobodnoj Dalmaciji, objavljivala sam faksimile uplatnica u inozemstvu, točna imena iprezimena liječnika', ustvrdila je Nataša Škaričić u Dnevniku 3.

'Ako je ovo točno, radi se o najtežemu mogućem kaznenom djelu koje može napraviti liječnik — da propisuje lijek samo zato što ga farmaceutska tvrtka honorira. Ne mogu govoriti je li to točno, jer je ovo samo na razini prijave, ali riječ je o skandalu koji svakako treba provjeriti', rekao je tadašnji ministar zdravstvai socijalne skrbi Andrija Hebrang, koji je za Dnevnik 3 u srijedu izjavio da se boji kako se ni sada neće doći do imena i prezimena onih koji zloupotrebljavaju klinička istraživanja (?!).

Hebrang je 2004. rekao i da je inspekcijski nadzor Pfizerove studije za lasofoxifen, koja se provodi u bolnicama Sv. Duh, Dubrava i Rebro, pokazao niz nepravilnosti, među kojima je najznačajnije to što Pfizer nema ugovor s bolnicom, nego s Društvom za okoštavanje tkiva, čiji je predsjednik prof. dr. Slobodan Vukičević.

Vukičević je Slobodnoj prethodno izjavio kako je 20 godina konzultant Pfizera, te da je doveo studiju u Hrvatsku.

'Budući da je u međuvremenu obavljao niz značajnih funkcija u Ministarstvu zdravstva RH, radi se klasičnom sukobu interesa', navela je Škaričić, citirajući Hebranga koji je tada ustvrdio da prof. Vukičević nije smio prihvatiti funkciju predsjednika Bioetičkog povjerenstva Ministarstva zdravstva, kao suradnik Pfizera. 'Što se tiče financijskog aspekta cijele priče, držim da se time treba pozabaviti porezna inspekcija, a ne Ministarstvo zdravstva', rekao je Hebrang.

Vukičević je 2004. izjavio da nije ni u kakvom sukobu interesa i da 20 godina radi za Pfizer 'bez honorara'. Prema njegovim riječima, nema nikakve nezakonitosti u tome što bolnice posluju s Društvom za okoštavanje tkiva jer je to, kako kaže, najstručnije i najkompetentnije tijelo za provođenje studije o lasofoxifenu u Hrvatskoj.

Inspektori su obišli Sv. Duh, gdje je kao istraživač na Pfizerovom kliničkom istraživanju za lasofoxiten bio prijavljen dr. Dalibor Krpan, Rebro gdje je istraživač bio dr. Zlatko Giljević i Dubravu gdje je ispitivanje vodio dr. Franjo Škreb.

Dr. Giljević je Nataši Škaričić izjavio kako je istraživanje u toj fazi bilo 'poslovna tajna', te da je on na njemu radio besplatno, dok dr. Škreb i dr. Krpan nisu bili na raspolaganju za izjavu.