CRNI FONDOVI HDZ-A

USKOK steže obruč oko Ivana Jarnjaka

30.08.2011 u 12:41

Bionic
Reading

Pronalazak dokumentacije koju je sakrila Branka Pavošević, bivša HDZ-ova računovotkinja osumnjičena u aferi Fimi media, USKOK-ovim tužiteljima osigurao je nove kockice koje će upotpuniti mozaik financiranja vladajuće stranke još od 2003. godine. Uskočki tužitelji sad se ponajviše bave rekonstrukcijom HDZ-ovih financija i ulogom glavnog tajnika stranke, kao najodgovornije stranačke osobe za financiranje, a nositelji te funkcije za vrijeme Ive Sanadera bili su Branko Vukelić i Ivan Jarnjak

Kako je Novom listu potvrdilo više neovisnih izvora bliskih istrazi, iz pronađene dokumentacije proizlazi da su se iz stranačkog crnog fonda financirali i određeni tekući troškovi u izbornim kampanjama za predsjednika Republike 2005. godine, kao i za parlament 2007. godine. Zanimljivo je da je upravo 2005. HDZ-ova predsjednička kandidatkinja bila aktualna premijerka Jadranka Kosor.

Kao što smo prvi izvijestili, USKOK je ispitao Branku Pavošević još u studenom ove godine. U svom tadašnjem iskazu, bivša HDZ-ova računovotkinja progovorila je o isplatama tzv. dodataka na plaće, koje su dobivali pojedini zaposlenici stranke, ali i neki ministri, poput današnjeg ministra Darka Milinovića te bivše ministrice Biance Matković. Tada je Branka Pavošević rekla uskočkim tužiteljima da je o isplatama iz crnog fonda vodila evidenciju, međutim, ustvrdila je da je dokumente uništila.
Nakon što je ovoga ljeta uhićena i pritvorena, Branka Pavošević otkrila je istražiteljima da dokumente ipak nije uništila. Sakrila ih je u vrtu obiteljske kuće u Ivaniću te ih je predala USKOK-u, a dodatno ih je pojasnila u svom novom iskazu, koji je iznosila tri radna dana.

Prema informacijama kojima raspolaže Novi list, iz dokumentacije Branke Pavošević proizlazi da HDZ netransparentno vodi knjige još od 2003. Navodno je za nastupe u kampanji 2003. Branka Pavošević isplatila pjevaču Draženu Žanku novac koji je trebao podijeliti s ostalim estradnim izvođačima koje su nastupali za HDZ. Od novca kojim je raspolagala Branka Pavošević, a kojeg je prema potrebi tražila od tadašnjeg rizničara stranke Mladena Barišića, u ostalim kampanjama, pa navodno i u kampanji Jadranke Kosor za predsjednicu Republike 2005. godine, plaćani su i drugi troškovi poput raznih domjenaka.

Na koncu sama je Fimi media, o čemu su mediji ranije pisali, u kampanji za parlament 2007. plaćala izradu promotivnog stranačkog materijala, koji je potom donirala stranci.

Osim osobnih bilješki Branke Pavošević o isplatama, sa zabilježenim nadnevkom, imenom ili nadimkom osobe i isplaćenom svotom, HDZ-ova financijska dokumentacija skriva i parafirane isplatnice. Prema određenim stajalištima, nepotpisana evidencija isplata mogla bi poslužiti samo kao kontrolni dokaz vjerodostojnosti iskaza Branke Pavošević, međutim, dokaz da je stranka koristila crni fond za redovne troškove zasigurno su isplatnice iz stranačke blagajne. A kako se čini nakon hapšenja Branke Pavošević, HDZ-ova je blagajna funkcionirala jedinstveno s crnom blagajnom sve dok Ivo Sanader nije smijenio Branku Pavošević s mjesta glavne stranačke računovotkinje. Podsjetimo, Pavošević je smijenjena 2008. godine, nakon što je Državna revizija otkrila nepravilnosti u završnom godišnjem računu HDZ-a za prethodnu godinu.
Stoga se uskočki tužitelji, koji vode istragu afere Fimi media, sada ponajviše bave rekonstrukcijom HDZ-ovih financija i ulogom glavnog tajnika stranke u cijeloj priči.

Naime, glavni tajnik najodgovornija je stranačka osoba za financiranje, a dosad jedino nositelji te funkcije za vrijeme Ive Sanadera – Branko Vukelić i Ivan Jarnjak – nisu osumnjičeni, kao ni Jarnjakov nasljednik Branko Bačić kojem je Mladen Barišić predao preostala sredstva iz crnog fonda.