KORUPCIJA

USKOK proširio istragu protiv Mladinea i Zrnića Marinovića

04.03.2011 u 17:23

Bionic
Reading

USKOK je proširio istragu protiv zadarskog poduzetnika Mihe Zrnića Marinovića, vlasnika tvrtke 'Odlagalište sirovina' te bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea koji je osim ovog slučaja osumnjičen i u aferi Fimi media

Ne navodeći imena, kao ni naziv tvrtke USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio da se Zrnić Marinović i Mladineo terete zbog zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na te zlouporabe.

U priopćenju se navodi da je nakon sklapanja ugovora o sanaciji bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu tvrtka Odlagalište otpada Fondu ispostavila račune za radove i građevinski materijal koji su izvedeni, nabavljeni i naplaćeni temeljem drugih ugovora o sanaciji koje je trgovačko društvo zaključilo s Fondom.

'Za sanaciju bivše tvornice glinice u Obrovcu prvi i drugi okrivljenik su se dogovorili da će se koristiti i građevinski otpad s područja Zadarske županije, a što su u većem dijelu sufinancirali Fond i gradovi i općine s područja Županije', navodi se u priopćenju.

'Troškove koji su se odnosili na taj građevinski otpad trgovačko društvo je prikazivalo u privremenim situacijama koje je su po nalogu prvookrivljenika, kao direktora Fonda, u cijelosti plaćene trgovačkom društvu, dakle, bez umanjenja za iznose koje su prethodno kroz sufinanciranje platile općine, gradovi i Fond', ističu u USKOK-u.

Na taj je način poduzeću Odlagalište sirovina pribavljena nepripadna materijalna dobit u iznosu od najmanje 4,5 milijuna kuna, za koje je oštećen Fond.

U USKOK-u ističu da ukupna dobit koju je'Odlagalište sirovina steklo u nezakonitom poslovanju s Fondom prelazi 9,5 milijuna kuna.

Mladineo je u pritvoru od kraja studenoga prošle godine, a Zrnić Marinović od sredine siječnja kada je uhićen u Zadru.