BESRAMNO KORISTIO POLOŽAJ

Uskok otkrio kako se obogatio bivši drugi čovjek Sućurja

17.07.2013 u 12:02

Bionic
Reading

Zbog zloporabe položaja i ovlasti USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv bivšeg zamjenika načelnika općine Sućuraj na Hvaru Srđana Kačića Bartulovića (65), a sumnjiči ga se za nezakonito stjecanje najmanje sedam milijuna kuna vrijedne imovine.

Optužnicom, koja je objavljena na službenim stranicama USKOK- a, na teret mu se stavlja da je, kao zamjenik načelnika Općine Sućuraj, kazneno djelo počinio od 14. srpnja do 10. listopada 2005. godine.

On je u Sućurju, kako bi stekao nekretnine bez valjane pravne osnove, nakon što je 14. srpnja 2005. podnio tužbu protiv Općine Sućuraj radi vlasništva nad zemljištem u uvali Mlaska, površine 14 445 metara kvadratnih, čija je vrijednost najmanje sedam milijuna kuna, naveo da je zemljište stekao dosjelošću, navodi se u optužnici.

Uz to je priložio rješenje iz katastra, znajući da je kao posjednik zemljišta upisan tek početkom 2005. godine na manjem dijelu od 6 424 metara kvadratnih na temelju ugovora o darivanju potpisanog s osobom koja nije imala pravo raspolaganja navedenim zemljištem. Bivši zamjenik načelnika o podnesenoj tužbi nije izvijestio nikoga u Općini Sućuraj, navodi se u optužnici, niti je poduzeo radnje kako bi druga osoba zastupala Općinu Sućuraj.

Znajući da je na zemljištu izgrađen auto-kamp s tri zgrade ukupne površine 521,46 metara kvadratnih, a koje od Općine Sućuraj potražuje trgovačko društvo Sućuraj, te da se radi o atraktivnom građevinskom zemljištu uz more, nakon što je Općinski sud u Starom Gradu dostavio tužbu radi odgovora koja je u Općini Sućuraj zaprimljena 16. kolovoza 2005., kao zamjenik načelnika, iskoristio je njegovu odsutnost i bez njegovog znanja uzeo tužbu s pozivom zbog čega Općina Sućuraj nije uložila odgovor na tužbu, navodi se dalje u optužnici.

Nakon toga je nadležni sud, nakon što je zaprimio uredno potpisanu dostavnicu, zbog ogluhe 20. rujna 2005. donio presudu kojom je u cijelosti prihvaćen njegov tužbeni zahtjev i utvrđeno da je tužitelj vlasnik navedenih nekretnina, te da je ovlašten izvršiti uknjižbu nad njima.

U optužnici se navodi da je navedena presuda Općini Sućuraj dostavljena 30. rujna 2005. a okrivljenik je, kao zamjenik načelnika, iskoristio njegovu odsutnost i ponovno bez njegova znanja, neovlašteno uzeo presudu zbog čega nije uložena žalba, pa je presuda 18. listopada 2005. postala pravomoćna.

Temeljem pravomoćne presude okrivljenik je 10. studenoga 2005. podnio prijedlog za uknjižbu i ostvario uknjižbu prava vlasništva nad navedenim nekretninama. Tako je pribavio nepripadnu imovinsku korist od najmanje sedam milijuna kuna i oštetio Općinu Sućuraj i Republiku Hrvatsku.