LAŽNE INVALIDNINE

USKOK: Ostojić je podmitio i sudskog ovršitelja

16.11.2011 u 14:48

Bionic
Reading

USKOK sumnjiči Ivana Ostojića, prvookrivljenog u slučaju lažiranja invalidskih mirovina, da je dao pet tisuća eura sudskom ovršitelju da otuđi sudski spis i time spriječi daljnje vođenje ovršnog postupka

Zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju, USKOK je donio nalog o provođenju i proširenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana rođenih 1946, 1948, 1966, 1970. i 1962. godine.

Riječ je o istražnim radnjama koje su povezane sa slučajem lažiranja invalidskih mirovina, odnosno njihovog sređivanja za iznose od 2.000 do 5.000 eura, gdje su početkom listopada okrivljene ukupno 34 osobe. Prvookrivljeni je Ivan Ostojić, ovlašteni vještak varaždinske područne službe HZMO-a, a drugookrivljeni Drago Rubala, bivši načelnik Odjela medicinskog vještačenja HZMO-a.

Osim za sređivanje invalidskih mirovina, Ostojića USKOK sada tereti i da je, zajedno s trećeokrivljenim, krajem listopada i početkom studenog prošle godine zatražio od službenika Općinskog suda u Varaždinu, zaposlenog na radnom mjestu sudskog ovršitelja, da za novčanu naknadu od 5.000 eura otuđi sudski spis u predmetu koji se vodi protiv petoro ovršenika. Naime, po prijedlogu banke, nad njihovim se plaćama provodila ovrha, a otuđenjem su htjeli spriječiti daljnje vođenje ovršnog postupka i naplatu potraživanja ovrhovoditelja. U cilju da se nepripadno okoristi, sudski ovršitelj je neovlašteno i kriomice uzeo spis i predao ga Ostojiću i trećeokrivljenom, nakon čega mu je Ostojić u dva navrata predao ukupno 5.000 eura.

Usto, USKOK osnovano sumnja da je tijekom listopada i studenoga 2010. godine, djelujući u okviru plana grupe, sudski ovršitelj, nakon što je od njega trećeokrivljenik zatražio da pronalazi zainteresirane osobe za ostvarivanje invalidskih mirovina, ponudio 35-okrivljenom da će mu Ostojić omogućiti stjecanje invalidske mirovine za koju nema uvjete, ukoliko plati novčanu naknadu od 3.500 eura.

Za to je sudski ovršitelj dobio od trećeokrivljenog naknadu od 200 eura. Zatim je Ostojić od Rubale, sukladno prethodnom dogovoru, dobio upute koju liječničku dokumentaciju 35-okrivljeni treba pribaviti. Potom je Ostojić donio nalaz i mišljenje o invalidnosti, odnosno općoj i trajnoj nesposobnosti za rad, nakon čega je Rubala od Stručnog povjerenstva HZMO-a ishodio potvrđivanje nalaza i mišljenja Ostojića na temelju čega je 35-okvivljenom priznato pravo na invalidsku mirovinu koju i danas prima, a preuzeti novac međusobno su podijelili Ostojić, Rubala, trećeokrivljenik i sudski ovršitelj.

Protiv sudskog ovršitelja USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora.