PRISILJAVANJE NA PROSTITUCIJU

USKOK optužio pet trgovaca ljudima

22.09.2010 u 18:11

Bionic
Reading

USKOK je danas podignuo optužnicu protiv peteročlane skupine koja je od 2002. do 2007. namamila veći broj djevojaka iz Hrvatske u Švicarsku, gdje su ih prisiljavali na prostituciju

USKOK je pet hrvatskih državljana pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio za trgovinu ljudima i za ropstvo, a na svojim internetskim stranicama objavio je inicijale i dob optuženika: B.Š. (48), R.Š. (45), M. M. (44), F.Š. (53) i Ž. K. (35).

Dva prvooptužena terete se da su se od svibnja 2002. do sredine siječnja 2007. u Zuerichu povezali s ostalima kako bi u Švicarsku namamili veći broj djevojaka i mlađih žena iz Hrvatske.

Žrtvama su se lažno predstavljali obećavajući im razne legalne i dobro plaćene poslove u Švicarskoj. Žene koje su pristale i na prijevaru dovedene u Švicarsku smjestili bi u unajmljene stanove i oduzimali putovnice i mobitele. Verbalno i fizički su im prijetili, ucjenjivali ih fotografijama, povremeno tukli i ograničavali im kretanje te ih prisilili na pružanje seksualnih usluga većem broju osoba.

Novac od zarade optuženici su međusobno dijelili, kazali su u USKOK-u, ne navevši o kojem je iznosu riječ i kolik je broj žrtava peteročlane skupine.