SDP-OVAC NIJE KRIV

USKOK odbacio kaznenu prijavu protiv Picule

12.07.2010 u 18:11

Bionic
Reading

Odbačene su kaznene prijave protiv sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića i Tonina Picule, obje vezane uz Televiziju Velika Gorica

'Drago mi je što je propala još jedna epizoda u procesu pokušaja kriminalizacije svega što sam radio kao gradonačelnik Velike Gorice u četiri godine', izjavio je Picula novinarima u Saboru, rekavši da je 'prijava bila anonimna, ali da su motivi bili jasni'.

Pritom je podsjetio da je 'ranije odbačena i kaznena prijava koju je protiv njega podnio velikogorički HDZ zbog sklapanja ugovora s Europskom bankom za obnovu i razvoj o obnavljanju gradskog autobusnog voznog parka, ali da je još uvijek aktivna HDZ-ova prijava protiv njega zbog gradnje športske dvorane'.

'Mislim da je, nažalost, i ovo odbacivanje kaznene prijave ustvari upozorenje da vrijeme u kojem stranački interesi vrše pritisak na policiju, a policija na pravosuđe, još nije iza nas. Međutim, očito epilog govori da u ovoj zemlji postoje oni koji trezveno razmišljaju, na temelju argumenata, i nadam se da će vrijeme u kojem će zrelije biti prosuđivano kako se tko ponaša na javnoj sceni doći, ako ništa drugo, onda vrlo brzo nakon idućih parlamentarnih izbora', poručio je Picula.

Na odbacivanje kaznene prijave protiv Picule osvrnuo se i SDP-ov šef Zoran Milanović: 'Ne znam što ćemo sad, ne znam ima li Tonino Picula brata koji radi u policiji. Njegov brat radi na politologiji, to su slične riječi, mogao bi i on dobiti otkaz.'

Televizija Velika Gorica je televizijska postaja osnovana u vrijeme Piculinog mandata, kojoj je bivši gradonačelnik, po anonimnoj kaznenoj prijavi, nezakonito posudio novac, a njegov nasljednik Barišić nakon preuzimanja vlasti blokirao je njezin rad aktiviranjem zadužnice koju je TVG dao gradu kao sredstvo osiguranja povrata zajma.

U kaznenoj prijavi USKOK-u protiv Barišića velikogorički SDP tvrdio je da je Barišić blokirao TVG kako bi drugoj lokalnoj TV postaji, u kojoj je bio suvlasnik i direktor, omogućio monopol na tržištu.

Nakon podizanja kaznenih prijava Barišić je tvrdio da ništa nije napravio u korist konkurentske Televizije Turopolje, a Picula da iza anonimne prijave stoji lokalni HDZ i njegov čelnik ministar financija Ivan Šuker.

Na svojim internetskim stranicama Državno odvjetništvo izvijestilo je danas da je USKOK odbacio prijavu protiv Barišića zbog zlouporabe položaja i ovlasti jer nije utvrdio da je aktiviranjem zadužnice želio pogodovati sebi i interesnim skupinama oko sebe.

Iako je TVG-u blokirao račun, u USKOK-u su uvjereni da to nije učinio kako bi tu TV postaju onemogućio u daljnjem radu i ostvario medijski monopol.

Piculu
se, pak, u anonimnoj prijavi županijskom državnom odvjetništvu teretilo za nesavjestan rad u službi te za poticanje direktora velikogoričke tvrtke Vodoopskrba Stjepana Uzbašića na sklapanje štetnog ugovora.

Suprotno tvrdnjama iz prijave, odvjetništvo je utvrdilo da Picula nije želio oštetiti Veliku Goricu, nego dokapitalizacijom i jačanjem TVG-a povećati vlasnički udjel grada u toj tvrtki.

Dokapitalizacija u obliku ugovora provedena je, po mišljenju odvjetništva, zbog nemogućnosti redovite uplate, čime je zapravo obavljeno dodatno ulaganje u TVG.