BRANE SE

USKOK o Bandiću: Nismo kalkulirali s tajmingom

12.03.2015 u 10:47

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo odbacilo je danas sve spekulacije o tome da je USKOK kalkulirao s tajmingom oko određivanja pritvora Milanu Bandiću te kako nisu znali da je u isto vrijeme Županijski sud u Zagrebu omogućio Bandiću da obnaša gradonačelničku dužnost

'Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u konkretnom predmetu, kao i do sada, postupao je i postupa isključivo u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i stanjem spisa', stoji u priopćenju na stranicama DORH-a.

'Radi točnog i potpunog informiranja javnosti, ističemo kako USKOK, u trenutku predaje prijedloga za opoziv jamčevine i određivanje istražnog zatvora okrivljenom gradonačelniku, nije imao saznanja o tome da je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo rješenje kojim se ukida mjera opreza zabrane obavljanja dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba', objašnjava se.


Dakle, nikakve kalkulacije i određivanje tajminga nije rukovodilo USKOK u predlaganju sucu istrage opoziva jamčevine i određivanje istražnog zatvora. USKOK vodi postupke prema svim osumnjičenicima na isti zakoniti način u skladu s prikupljenim dokazima i zakonskim pravnim okvirom bez obzira radi li se o ministru, županu, gradonačelniku, policijskom službeniku ili bilo kojem drugom građaninu', tvrde.

Smatraju da javni istupi i izjave 'stručnih pojedinaca' predstavljaju prisilu prema tijelima progona te podsjećaju kako je, sukladno čl. 2. st. 3. Zakona o državnom odvjetništvu, zabranjen svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela za koja se progoni po službenoj dužnosti, kao i u predmetima u kojima državni odvjetnik zakonito izvršava svoja prava i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske.