STANIĆ I GOTOVAC

USKOK najavio žalbu na oslobađajuće presude

10.02.2009 u 15:35

Bionic
Reading

USKOK je najavio žalbu na oslobađajuću presudu bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću, dok njihova obrana, zadovoljna ishodom postupka, prije pravomoćnosti presude ne želi govoriti o mogućoj tužbi protiv države zbog neopravdanog kaznenog progona

Obrazlažući presudu kojom je dvojac u tzv. malom maestru oslobođen optužbi za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti, predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Vladimir Pavleković kazao je da Gotovac kao javni službenik možda postupio neetično, ali ne i protuzakonito

USKOK je tvrdio da je GotovacStaniću, nakon primljenog mita, pogodovao kako bi se domogao tvrtke Dalmacijavino i splitskog hotela Bellevue. Optužbe su pritom temeljili na tajnim snimkama njihovih razgovora, za koje je sud ustvrdio da se mogu shvatiti i drugačije od onoga što je navedeno u optužnici.

Isto tako, darovi koje je Gotovac primao od Stanića, a među kojima je peka i put u Monte Carlo, prema mišljenju suda nisu izašli iz okvira prijateljskog darivanja.

Anto Nobilo i Ljubo Pavasović Visković

Sličan je stav sud zauzeo i prema navodnoj pozajmici od 600 tisuća eura koje je Stanić Gotovcu, prema optužnici, nudio za ulaganje na burzi, uz obećanjima da će zajedno raditi.

'Te razgovore ne treba stavljati izvan konteksta njihovih odnosa', kazao je sudac Pavleković.

Optuženi su na suđenju tvrdili da su višegodišnji prijatelji te da su međusobno razmjenjivali darove, a ne mito.

Najavljujući žalbu Vrhovnom sudu zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić rekla je kako i nakon presude smatra da je tijekom postupka dokazana svaka riječ iz optužnice.

'Za USKOK dvojbe nema, prvo i drugookrivljeni počinili su kaznena djela i o tome će odlučivati Vrhovni sud', kazala je tužiteljica, ocijenivši kako će u pismenom obrazloženju presude posebno zanimljivo biti objašnjenje tvrdnje o Gotovčevoj neetičnosti.

Stanićev odvjetnik Anto Nobilo kazao je da je presudom zadovoljan kao odvjetnik, ali ne i kao građanin, jer do postupka, smatra, uopće nije trebalo doći.

Gotovac nije smio biti u pritvoru 15 mjeseci, a Stanić nije trebao platiti dva milijuna kuna pologa', rekao je Nobilo. Kazao je da njegov branjenik na izricanje presude nije došao zbog gripe i jer ga zakon na to ne obvezuje.

Gotovčev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković izjavio je da ga presuda nije iznenadila jer je 'od početka govorio da je Gotovac u svom postupanju u HFP-u bio vrlo savjestan te da nije učinio ništa što bi izlazilo iz okvira onoga što je smio i morao napraviti'.

Prvi oslobođeni okrivljenik iz akcije 'maestro', Gotovac novinarima nije želio komentirati nepravomoćnu presudu, donesenu 20 mjeseci nakon pokretanja kaznenog postupka.