SUD NEZADOVOLJAN OPTUŽNICOM

USKOK mora na popravni ispit zbog Čehoka

10.05.2012 u 10:39

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo je USKOK-u optužnicu podignutu protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i još četvero okrivljenika koje tereti da su dogovorno, odnosno udruživanjem oštetili gradski proračun za četrdesetak milijuna kuna

'Vraćanje optužnice za mene nije iznenađenje, već samo dio istine koja će početi izlaziti van', rekao je Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik, osvrćući se na odluku Optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je vratilo USKOK-u optužnicu podignutu protiv njega i ostalih okrivljenika. 'Apsolutno nema mjesta za moju krivnju jer svi poslovi sklapani su u interesu građana i grada Varaždina, što pokazuju događanja unatrag sedam mjeseci tijekom kojih se nova varaždinska gradska vlast gubi u zavrzlamama oko otpada u Brezju gdje se bale i dalje gomilaju na ilegalnom deponiju', rekao je Čehok, napominjući da i prosvjedi u Zagrebu zbog odlagališta Jakuševac, kao i odluka Grada Čakovca da raspiše natječaj za mehaničko-biološku obradu otpada, potvrđuju da je trebalo naći rješenje za ilegalno odlaganje otpada u Brezju.

'Optužno vijeće zaključilo je da nije dobro razjašnjena grupa u smislu čl. 333 KZ-a, odnosno kako je došlo do udruživanja, kada je postignut dogovor, zbog čega, tko ju je vodio i s kakvim planom', doznajemo od Ante Madunića, odvjetnika drugookrivljenog Davora Patafte.

Osim toga, kako dodaje, sporna su i građevinska vještačenja koja su vođena tijekom istrage.

'USKOK je najprije angažirao jednog vještaka, čijim vještačkim nalazom nije bio zadovoljan. Stoga je angažirao drugog vještaka, i to iz IGH-a. S obzirom na medijske napise kako se protiv nekih suvlasnika IGH-a vode kazneni postupci ili istrage, obrana se protivila takvom izboru. Kada smo pitali je li točno da se vode takve istrage, odgovor nismo mogli dobiti. Uz to, USKOK sudu uopće nije dostavio nalaz prvog vještaka kojeg je sam angažirao, iako je to obvezan. Trebala se vještacima pružiti prilika za usklađivanje vještačenja, što također nije učinjeno', kaže Madunić.

Jasna Novak, odvjetnica Ivana Čehoka smatra da Uskok nije dovoljno činjenično obrazložio udruživanje za počinjenje kaznenog djela te da ni vještačenje nije dovoljno jasno. 'Sretni smo da je optužno vijeće prihvatilo naše argumente', kazala je Novak.

Izjava glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića o optužnici protiv Čehoka i Patafte očekuje se nakon 11.30 sati.

Podsjetimo, Čehoka i ostale USKOK je krajem prosinca 2011. godine optužio za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti te za pomaganje i poticanje na zloporabe.

Bivši varaždinski gradonačelnik je optužen da je od kraja 2007. do lipnja 2011. pogodovao poduzetniku Patafti i njegovim tvrtkama u poslovima s Gradom i gradskim poduzećima, pri čemu je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna. Patafti je u tom razdoblju, tvrdi USKOK, isplaćeno najmanje 35,8 milijuna kuna.

Zbog ove afere Čehok je u srpnju prošle godine iz istražnog zatvora u Remetincu, u kojem je proveo više od mjesec i pol dana, podnio ostavku na gradonačelničku dužnost. Na slobodu je izašao uz jamčevinu vrijednu 2,6 milijuna kuna.

Patafta je, pak, sudu dao najveću jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa u iznosu od 12 milijuna kuna. Dva milijuna kuna dao je u gotovini, a deset milijuna u mjenicama.