MILINOVIĆ O CRNIM FONDOVIMA

'USKOK mi je rekao da me ne istražuje'

18.11.2010 u 12:28

Bionic
Reading

Ministar zdravstva Darko Milinović na konferenciji za novinare demantirao je optužbe objavljene u Večernjem listu da je primao novac iz crnog fonda HDZ-a rekavši da mu je USKOK poslao priopćenje neposredno prije presice u kojem, prema Milinovićevim riječima, navodi da su te informacije lažne

Milinović je pročitao to priopćenje u kojem se kaže da se objavljivanjem neistinitih podataka pogrešno informira javnost i jednako tako nanosi šteta USKOK-u, za koji se u javnosti stvara pogrešan dojam da iz njega cure informacije.

'Nikada ovo ministarstvo otkada sam ja prije tri godine došao na njegovo čelo nije imalo ugovorne niti bilo kakve druge odnose niti s jednom PR agencijom koje se u posljednje vrijeme spominju u kontekstu afera', rekao je Milinović. Dodao je da je kada su krenule ove priče s Fimi medijom naredio svojima u Ministarstvu da mu provjere je li i oni surađuju s njima, na što je dobio negativan odgovor. Ponovio je da nisu surađivali niti s Fimi medijom niti s ijednom drugom firmom koja je financirala HDZ, ogradivši se da je to moguće legalnim putem. 

Na novinarsko pitanje smatra li da mu možda podmeću, Milinović je rekao da se jutros telefonski čuo s premijerkom Kosor koja mu je izrazila podršku te kako smatra da mu ne podmeću u stranci. Ministar zdravstva je naglasio da se on nije financirao novcem iz crnih fondova niti zna za njih, ali je li tko to radio, to je na državnim institucijama da utvrde. Da zna nešto to bi prijavio policiji.

Milinović je više puta ponovio kako danas on tu ne bi ni mogao govoriti da je predmet obrade USKOK-a nego bi samo mogao komentirati da uskočke predmete ne komentira. Na novinarsko pitanje da po novom ZKP-u on ne može niti znati da je predmet istrage USKOK-a i ako mu je to netko iz USKOK-a javio ili ako je on zvao USKOK, da je prekršen zakon, Milinović je samo kratko odgovorio da je iz USKOK-a stiglo priopćenje. No u jednom je trenutku neoprezno izjavio da je telefonirao u USKOK, ali to je nekoliko minuta kasnije naočigled svih porekao. 'Krivo sam rekao da sam zvao u USKOK, provjerite, javili su mi da su objavili demanti u USKOK-u', pomalo nesigurno je objasnio ministar. 

Milinović je stao i u obranu bivšeg premijera Ive Sanadera naglasivši da bi 'pukao na boku' da to nije rekao. 'Ni Ivo Sanader nije od mene ni posredno ni neposredno tražio da sklapam bilo kakve ugovore bilo s kim. Mislim da je to radi korektnosti situacije važno reći jer se implicira da sam ja primao neku plaću na ruke iz crnih fondova HDZ-a', rekao je Milinović i dodao da bi prijavio Sanadera kad bi znao da je ukrao i sto kuna, ali budući da ne zna, ne može govoriti protiv njega.

Ministar Millinović je objasnio da je on samo nekoliko puta uzeo novac za putne troškove, što je ukupno iznosilo tisuću ili dvije kuna, dok je više puta putovao na vlastiti trošak. Ministar pretpostavlja da se njegovo ime možda moglo spomenuti u kontekstu doniranja novca crkvi u Bilaju za koju je on iz legalne HDZ-ove blagajne u više navrata uzimao novac u ukupnom iznosu od 70 tisuća kuna, ali uz odobrenje šefa stranke, što je ujedno i potpisao pri preuzimanju.