SANADEROVIH JE 29 MILIJUNA KUNA

USKOK je korumpiranim političarima lani blokirao 44 mil. kuna

28.04.2011 u 08:06

Bionic
Reading

USKOK je ukupno lani zamrznuo 44 milijuna kuna, a 2006. država je u sličnim slučajevima oduzela tek 100.000 kuna i 27.000 eura. Ivi Sanaderu, prema dostupnim podacima, zamrznuta je imovina u vrijednosti od 29 milijuna kuna, piše Jutarnji list

Istraga o pronalaženju ostale imovine bivšeg premijera, uključujući i bankovne račune, još se intenzivno provodi.
U Hrvatskoj, od prosinca prošle godine kada je Sanader uhićen, blokirana je imovina u iznosu od 19 milijuna kuna. U Austriji, pak, prema službenim podacima, pronađeno je i zamrznuto deset milijuna kuna.

U 2010, prema podacima Jutarnjeg lista, ukupno je u slučajevima koruptivnog kriminala država zamrznula 43 milijuna kuna. Istodobno je oduzeto imovine (nakon pravomoćnih sudskih presuda) u vrijednosti od četiri milijuna kuna. Za slučajeve iz područja organiziranog kriminala zamrznutih je 86 tisuća eura, a oduzetih je čak 29 milijuna kuna te dodatnih 106 tisuća eura. Za usporedbu, cijeli proračun USKOK-a bio je 20 milijuna kuna pa ispada da se još i 'zaradilo'.

Ukratko, 2010. godina, za USKOK i Državno odvjetništvo, bila je rekordna po vrijednosti oduzete i zamrznute imovine koja je pribavljena različitih oblicima kršenja zakona u Republici Hrvatskoj. Samo za usporedbu, prije pet godina, dakle 2006. država je u sličnim slučajevima, oduzela tek 100 tisuća kuna i 27 tisuća eura. Od tada iznosi po godinama polako rastu.

Svojevrsna eksplozija zamrzavanja i oduzimanja imovine poklopila se s uvođenjem novog Zakona o kaznenom postupku koji je institucijama omogućio efikasno provođenje istraga.