PROVJERA OKOLNOSTI

Uskok istražuje ugovore o zakupu niza poslovnih prostora u centru Zagreba brata Milijana Brkića

05.05.2019 u 08:41

Bionic
Reading

Jozo Brkić, brat potpredsjednika Sabora i zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, postaje predmetom interesa istražitelja Uskoka, objavio je u broju od nedjelje Jutarnji list.

Nakon što je nadležno državno odvjetništvo u Osijeku otvorilo istragu protiv braće Brkić te Blaža Curića i famoznog Franje Varge iz afere SMS, zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela presretanja računalnih podataka na štetu četiri ženske osobe, Uskok je, čini se, odlučio istražiti poslovanje Joze Brkića, odnosno provjeriti sve okolnosti pod kojima su njegove tvrtke u posljednje dvije godine dobile u najam 20-ak poslovnih prostora mahom u samom središtu Zagreba, ističe dnevnik.

“Kako neslužbeno doznajemo, Ministarstvo državne imovine i Grad Zagreb primili su još prije nekoliko tjedana zahtjeve USKOK-a da im se dostavi određena poslovna dokumentacija. Iako službenu potvrdu nije bilo moguće dobiti, prema našim izvorima Uskokovi zahtjevi odnosili su se u prvom redu na dokumentaciju o natječajima na kojima su sudjelovale tvrtke u vlasništvu Joze Brkića”, piše Jutarnji.

Već mjesecima hrvatski mediji izvještavaju o tome kako je Jozo Brkić u protekle dvije godine osnovao više od 40 tvrtki te se natjecao za najam većeg broja gradskih i državnih poslovnih prostora, pri čemu je došao u zakup najmanje 26 poslovnih prostora za razne namjene.

Jutarnji list podsjeća da je Jozo Brkić više puta izjavio kako sa svojim poslovnim partnerima želi obnoviti često derutne prostore, otvoriti restorane, suvenirnice i slično te tako oživjeti centar grada.

No, od preuređenja pojedinih prostora u međuvremenu je odustao i vratio ih Gradu, dok je upravo proteklih dana do javnosti doprla i odluka zagrebačkog gradonačelnika o raskidu ugovora o najmu s Brkićevom tvrtkom za poslovni prostor u Paromlinskoj 2a.

“Gradske službe utvrdile su, naime, da Brkićeva tvrtka nije ispoštovala rokove za uređenje prostora i otvaranje predviđenog fast fooda te da ima dugovanja na ime neplaćenih zakupnina i režija.

No, u međuvremenu je spomenuto dugovanje podmireno pa Grad sukladno propisanoj proceduri može odustati od otkazivanja ugovora jer je zakupnik otklonio razloge zbog kojih mu je ugovor otkazan. Nedavno je procurila i informacija, iako o tome nema službenih podataka, da je Ministarstvo državne imovine poništilo natječaj za zakup atraktivnog poslovnog prostora na uglu Gajeve i Tesline ulice, gdje je bila turistička agencija Kompas, a na kojemu je najbolju ponudu dala tvrtka Joze Brkića”, navodi dnevnik.

“Neki smatraju da su spomenuti postupci ministarstva i Grada Zagreba zapravo dodatni pritisci i poruke vladajućih Milijanu Brkiću da odstupi, a i sam Jozo Brkić javno je govorio da se radi o hajci pa će i na ‘ulazak’ Uskoka vjerojatno gledati u tom svjetlu, piše Jutarnji list.